Politikere vil have minister ind i sag om ung mand, der lå bæltefikseret i over et år

De farligste psykiatriske patienter skal sikres behandling, mener ordførere.

Her besøger Mohammed Makki sin bror på et tidspunkt, hvor han har det godt. (© DR Nyheder)

Det er helt uacceptabelt, at en ung mand med paranoid skizofreni i 13 måneder lå spændt fast til en seng.

Det er en række politikere på tværs af de politiske partier enige om.

- Det må simpelthen ikke finde sted, siger Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører for SF.

Fastspændingen fandt sted på Retspsykiatrisk Afdeling i Aalborg og har ifølge Mohammed Makki, broderen til manden, haft alvorlige konsekvenser.

Blandt andet fordoblede han sin vægt og kan i dag stadig ikke gå, ligesom han fik det værre psykisk.

Egentlig burde han have været indlagt på den særlige institution Sikringen i Slagelse, der tager sig af landets allerfarligste psykisk syge.

Men på grund af pladsmangel beholdt de ham i Aalborg, hvor man ikke er gearet til at håndtere den slags patienter.

Der er kun 30 pladser på Sikringen, og kun få bliver udskrevet grundet deres svære psykiske tilstand, og der er næsten konstant patienter på ventelister, viser en aktindsigt foretaget af DR Nordjylland.

Kan kun gå for langsomt

Da man byggede en ny udgave af Sikringen, blev der samtidig lavet plads til, at man kunne udvide, hvis der blev behov for det.

Og den tid er for længst kommet, mener psykiatriordfører for Enhedslisten, Peder Hvelplund.

- Det handler om at give et generelt løft til psykiatrien, men i første omgang drejer det sig om at få etableret nogle flere pladser på Sikringen. Det kan kun gå for langsomt, siger han.

Også Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen og Dansk Folkepartis Liselott Blixt, der har henvendt sig til ministeren, vil have styr på situationen.

- Vi bliver nødt til at vide, hvor stort omfanget er, siger hun.

Ikke den eneste

Den unge mand har nu fået en plads på Sikringen i Slagelse, men sagen fra Aalborg står ikke alene.

I onsdags startede en retssag i Odense, hvor en 30-årig mand tilbage i 2014 var tvangsfikseret i ti måneder på Middelfart Sygehus' psykiatriske afdeling.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), men regionerne, der finansierer driften af Sikringen, vil nu drøfte sagen med regeringen.

Regionerne har nemlig ikke selv råd til at betale for en udvidelse, mener formand for Region Nordjylland Ulla Astman (S).

- De vurderinger, jeg har fået, siger, at en udbygning af Sikringen med cirka ti pladser, vil koste omkring hundrede millioner kroner i byggeudgifter og dertil driftsudgifter på over 30 millioner kroner, siger hun.

Svært ved at finde penge andre steder

I forvejen bidrager Region Nordjylland med ti millioner kroner hvert år, uanset om man har borgere på institutionen eller ej.

Kommer regeringen ikke regionerne til hjælp i forbindelse med en udvidelse, skal regionerne finde pengene andre steder i psykiatrien.

- Det har jeg svært ved at se, at vi kan, siger Ulla Astman.

For nylig fik Mohammed Makkis bror medhold fra Det Psykiatriske Patientklagenævn i, at behandlingsforløbet har været i strid med de internationale konventioner.