Populære privatskoler skruer prisen op

Friskolerne har fået 12.000 flere elever på fire år. I samme periode er skolepengene steget med 45 procent.

Høj faglighed og færre elever i klassen er styrken ved privatskolerne, mener stadig flere forældre. De frie grundskoler har fået 13 procent flere elever på fire år. Arkiv. (© IRIS)

Der skal sendes flere penge med Søren og Mette, når de skal i privatskole, men alligevel får de flere kammerater.

Skolepengene til de frie grundskoler er steget med 45 procent på fire år. Men det afskrækker ikke forældrene. For i samme periode er der kommet 12.000 flere elever i de frie grundskoler. En stigning på 13 procent.

Ifølge formanden for Danmarks Privatskoleforening, Karsten Suhr, er der flere forklaringer.

- Dels er der kommuner, der nedlægger skoler i udkantsdanmark, og forældrene opretter en fri grundskole. Og dels kigger man måske ikke på pengene, når man søger en skole, hvor faglighed og andre værdier, som private skoler står for er i højsædet, siger han.

For forælder Bo Birk Nielsen fra Aabybro har det dog ikke afskrækket. En af hans sønner har gået på Skipper Clement Skole i Aalborg og den anden går på Aabybro Friskole.

- Det er på grund af den høje faglighed, og de værdier skolerne har, siger han.

Skipper Clement Skole i Aalborg er en af de skoler, som både har sat skolepengene op og har fået flere elever de seneste år.

Skoleleder Peter Würtz mener, der er flere forklaringer på skolens popularitet.

- Tilsyneladende er der forældre i Aalborg, der vil betale for det, vi har på lager, næsten uanset prisen, siger han og mener forklaringerne kan være både familietradition og en forventning om en bedre afgangseksamen.

Privatskolernes forening er dog meget opmærksom på, at det ikke må blive så dyrt.

- Vi ønsker at være en skole for den brede del af Danmark. Altså et udsnit af den befolkningsgruppe, hvor skolerne ligger, siger Karsten Suhr.

Elever i friskoler og private grundskoler:

  • 2010: 95.142
  • 2011: 100.022
  • 2012: 102.638
  • 2013: 104.866
  • 2014: 107.581
  • Elevtallet i folkeskolen er samtidig faldet med 15.856 fra 559.609 til 543.753.
  • Kilde: uvm.dk

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.