Præcise adresser skal redde liv

Manglende adresser i kolonihaver, storcentre og på virksomheder kan være fatale, når ambulancer og brandvæsen hurtigt skal finde frem. Nu skal ingenmandsland registreres.

Upræcise eller manglende adresser kan være fatale, når alarmcentralen hurtigt skal kunne sende ambulancer, politi og brandbiler frem til eksempelvis kolonihaver (Arkivfoto). (Foto: © Holger Madsen- DR Syd, DR)

Upræcise adresser og bare pletter på landkortet kan koste liv, når ambulancer, brandbiler og politi har svært ved at finde frem til det rigtige sted.

Men det skal der laves om på.

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter sætter nu kommunerne i gang med at lave nye adresser.

Få minutter er livsvigtige

Eksempelvis kan manglende adresser i storcentre, hospitaler, universiteter og i mange kolonihaver være fatale i situationer, hvor det skal gå stærkt:

- For ambulancer, brandbiler og politi kan få minutters forsinkelse afgøre liv og død, og det er derfor afgørende, at de kan finde frem til den rigtige adresse, når det brænder på, siger minister på området, Carsten Hansen (S).

Virksomheder registreret på privatadresser

I Jammerbugt Kommune er det største problem for eksempel virksomhedernes adresser.

- De bruger nogle gange deres egne adresser i stedet for den officielle, siger Niels Lundbye-Christensen, der er fagleder for GIS og geodata i kommunen. 

Eksempler på forkerte eller helt manglende adresser er der masser af rundt omkring i landet, fortæller Morten Lind, der er projektleder ved Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Præcise adresser vil også hjælpe kunder

Derfor skal kommunerne nu i gang med at opdatere adresserne og registrere dem digitalt, så de kan videregives til alle dem, der har brug for adresserne:

- Det vil sige til 112, Falck, det lokale brandvæsen og til alle GPS-systemerne og så videre, så alle, der vil finde frem til en bestemt adresse, kan gøre det med meget stor præcision, siger Morten Lind.

Arbejdet med at lave nye adresser forventes afsluttet i løbet af 2015.

Problemer med 112-app

Det er dog ikke alle steder, hvor der kan registreres adresser. For eksempel i naturområder.

Her kan man i stedet bruge en 112-app, der kan sende GPS-koordinator til alarmcentralen, så man kan pejle sig frem til stedet helt ned til 10 meters nøjagtighed.

Siden app'en blev lanceret 8. april sidste år har omkring 480.000 danskere downloaded den. I gennemsnit bliver den brugt 14 gange om dagen.

Der har imidlertid vist sig behov for en teknisk justering af app'en. Blandt andet virker den kun, når der er mere end 25 procent batteri på telefonen og kræver samtidig en god dataforbindelse.