Private vil eje vindmøllepark og tjene penge til byen

Indbyggerne i nordjysk landsby vil tjene penge på vindmøller, i stedet for at store selskaber gør det.

Møllerne skal ejes på andelsbasis af lokale borgere, og overskuddet fra møllerne gå til at fremme lokalområdet, mener man i landsbyen Nørrekær Enge. (Arkivfoto) (Foto: © Colourbox)

Vindmøller kan redde lukningstruede landsbyer.

Sådan lyder en ide i Nørrekær Enge nær Løgstør, hvor beboerne vil sætte vindmøller op i stedet for at lade det svenske firma Vattenfall gøre det.

Og det er en rigtig god idé, at møllerne snurrer penge ind til lokalsamfund i stedet for til de store selskaber, siger Preben Maegaard fra Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi.

- Det afgørende er, at pengene kommer lokalsamfundet til gode - og ikke ender et fjernt sted, siger han.

Overskud til lokalområdet

Modellen for lokaltejede vindmøller er enkel.

Møllerne ejes på andelsbasis af lokale borgere, og overskuddet fra møllerne går til at fremme lokalområdet.

- Udkantsdanmark har brug for en aktivitet. Og med vindmøllerne kan man skabe en indtjening, som man kan sætte aktiviteter i gang med, som man ellers ikke havde råd til, siger Preben Maegaard.

Vattenfall opkøber ejendomme

I området omkring Nørrekær Enge er vindmølleselskabet Vattenfall i gang med at opkøbe ejendomme for at gøre plads til, hvad der kan blive Danmarks største vindmøllepark.

Kirsten Dufour er en af initiativtagerne til projektet. Hun tror, at vindmøllerne kan vende udviklingen i byen, hvis de er ejet af de lokale selv:

- Så har samfundet en mulighed for at udvikle sig, for møllerne giver virkelig mange penge. Det er ikke småting, vi taler om, mener hun.

Den vindmøllerpark, som Vattenfall gerne vil lave i området, har endnu ikke været i høring.