Professor: Ny knivlov er ikke enklere

Lars Bo Langsted mener kun forslaget til en ny knivlov vil gøre det sværere at vurdere, hvornår det er strafbart at bære kniv.

Den nye knivlov vil kun gøre det sværere for borgere og betjente i hvert enkelt situation at vurdere, om det er kriminelt at bære kniv eller ej. (© DR)

Hverken spejdere eller lystfiskere skal længere bekymre sig om at blive sigtet efter knivloven, når de er på vej til eller fra deres fritidsinteresse.

Det er en af intentionerne bag forslaget til en ny knivlov, der skal gøre reglerne enklere at håndtere.

Det er bare ikke tilfældet, mener professor i strafferet på Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted.

- Det kan siges meget kort. Det gør den ikke, siger professoren.

Som udgangspunkt bliver det nu, uanset knivens længde, forbudt at have en kniv på sig, medmindre man har et såkaldt 'anderkendelsesværdigt formål' som eksempelvis sin spejdergerning eller andet.

- Det er der, vi har problemet. Ulempen er, at vi ikke aner, hvornår det er tilfældet. Hvis jeg går med en kniv i lommen for at skrælle et æble og bliver standset på strøget i København, er det så strafbart? Det er der ingen, der kan svare på, siger Lars Bo Langsted.

Han foreslår i stedet for, at man lovgiver om knivforbud i bestemte anledninger som til koncerter, ved fodboldkampe eller i nattelivet.

I forslagets nuværende form bliver det derimod op til hver enkelt betjente at vurdere, hvad der er op og ned, når ned en person standses med kniv.

Retsordfører hos Venstre Preben Bang Henriksen anerkender, at de 'anderkendelsesværdige formål' skal præciseres, men han mener, at lovforslaget som sådan er et stort fremskridt.

- I dag har vi en indviklet knivlov. Nu gør vi den meget mere forståelig, fordi det afhænger af omstændigheden, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.