Professor overrasket over holdning til muslimske indvandrere: 'Hvor dybt mener folk det her?'

Op mod hver fjerde vil sende muslimske indvandrere ud af landet, viser undersøgelse.

En undersøgelse lavet af Mandag Morgen stiller spørgsmålstegn ved vælgernes holdning til muslimske indvandreres ret til at være her i landet. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Resultaterne af en undersøgelse lavet af Ugebrevet Mandag Morgen er de seneste dage blevet diskuteret flittigt på de sociale medier.

I undersøgelsen, der handler om danskernes bekymring for indvandring, svarer 28 procent af de adspurgte, at de er helt eller delvist enige i, at muslimske indvandrere bør sendes ud af landet.

Dermed læner de sig tæt op ad holdninger hos kontroversielle politikere som Rasmus Paludan fra Stram Kurs.

Det er opsigtsvækkende, mener flere debattører og også professor ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen, der har været med til at lave målingen i samarbejde med Mandag Morgen.

- Jeg blev noget overrasket, for det var egentlig et spørgsmål designet til at se, hvor meget forskel der nu var mellem de folk, der stemte på Stram Kurs, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, og så viste det sig pludselig, at det var en langt større del af befolkningen, der erklærede sig enige i det.

- Og det er jo egentlig så langt ude, at det er lige på kanten af religionsfriheden og så videre. Så jeg blev noget overrasket. Det må jeg nok sige, fortsætter han.

Ikke konsekvent holdning

Mere præcist erklærer 17,1 procent sig helt enige i, at muslimske indvandrere bør sendes ud af landet, mens 10,9 procent erklærer sig delvist enige.

Spørgsmålet er, hvad man skal lægge i resultaterne.

- Det er så det næste. For hvor dybt mener folk det her? spørger Jørgen Goul Andersen og giver sin egen vurdering:

- Ved dem, der svarer helt enig - der kan vi også se på de andre svar, de giver, at de har meget negative og vidtgående holdninger de fleste af dem. Men de, der er delvist enige, er faktisk mere moderate, og det er ikke engang halvdelen af dem, der ønsker stramninger af udlændingepolitikken, så måske er der et eller andet, der er løbet lidt af med dem, siger han.

Debat og religion spiller en rolle

Hvis man også skal give et bud på, hvorfor de adspurgte svarer, som de gør, så kan det hænge sammen med den ophedede debat omkring hjemsendelse af flygtninge, som der har været på det seneste, mener Jørgen Goul Andersen.

- Det kan måske afspejle, at debatten har være lidt skinger til tider, og så har der måske ud af alt det udkrystalliseret sig et negativt billede af islam.

Derudover har vi det generelt svært med religion, hvis det kommer til at fylde for meget, lyder det fra professoren.

- Danskerne har det ikke så godt med religion i det hele taget, hvis den skal tages for alvorligt. Heller ikke Kristendemokraterne kunne, selvom de fik en meget charmerende formand, trænge igennem muren (og få stemmer nok til at komme i Folketinget, red.), siger han.

Ifrah tager gerne dialogen

En af dem, det hele handler om, er Ifrah Abdi Ali fra Aalborg. Hun er muslim og har boet i Danmark i 25 år.

Hun er ikke overrasket over undersøgelsens resultat.

- Det kommer ikke rigtig bag på mig, når hver fjerde (tidligere, red.) har stemt på Dansk Folkeparti, fortæller hun.

Til hverdag mærker hun ikke, at en betragtelig del af danskerne tilsyneladende gerne vil sende hende og andre muslimer ud af landet. Det er mest i forbindelse med valgene, siger hun.

Ifrah Abdi Ali arbejder til daglig som socialrådgiver. (© PRIVATFOTO)

Derfor mener Ifrah Abdi Ali, at resultatet kan hænge sammen med politikernes måde at omtale muslimer på.

- Jo mere man gør os til nogen, der vil ødelægge landet, jo flere stemmer får de, siger Ifrah Abdi Ali, der i øvrigt hilser undersøgelsen velkommen og også gerne tager debatten i forhold til, om hun har ret til at være her i landet eller ej.

- Jeg er flygtet én gang, jeg gider ikke flygte igen. Så jeg prøver at komme i dialog med de mennesker, jeg møder, og at tage snakken der, hvor jeg kan. Problemet bliver jo ikke mindre, det bliver bare større, siger hun.

DF: Ikke alle skal sendes hjem

Heller ikke nordjysk medlem af regionsrådet for Dansk Folkeparti Erik Høgh Sørensen er overrasket over resultatet.

- Det svarer meget godt til de holdninger, jeg møder. Nemlig at folk er dødtrætte af islam og i nogle tilfælde klynkende indvandrere, som ikke rigtig vil bidrage, men kræver mere og mere, siger han.

Erik Høgh Sørensen mener dog ikke personligt, at alle muslimer skal sendes ud af landet.

- Selvfølgelig skal velintegrerede indvandrere ikke gå og frygte for, at de bliver sendt hjem. Vi skal først og fremmest have sendt de grove kriminelle hjem med deres familier. For det er jo egentlig dem, der skaber problemerne.

Hverdagen kan give et andet svar

Jørgen Goul Andersen tvivler da også på, at alle de personer, der har erklæret sig enige i, at muslimske indvandrere skal sendes ud af landet, faktisk er villige til at sende alle muslimer ud.

- Hvis man spørger dem, hvordan de har det med de muslimer, de møder i dagligdagen, så er svaret givetvis noget helt andet, siger han.

Jørgen Goul Andersen mener desuden, at målingen giver anledning til at undersøge holdningen til muslimske indvandrere endnu mere.

I et interview med Mandag Morgen giver han svar på de mere tekniske dele af undersøgelsen og de spørgsmål, der er stillet.