Projekt virker: Sygehuspersonale og patienter vasker oftere hænder

Nordjyske sygehusafdelinger har succes med kærlige skub til at forbedre hygiejnen.

Kampagnen fylder rundt omkring på sygehuset med budskaber, der er til at få øje på. (© Region Nordjylland)

"Rene hænder smitter ikke, lad mig gøre det beskidte arbejde. Kærlig hilsen Håndlangeren."

Patienter og sygehuspersonale husker at vaske hænder, når de bliver mindet om det med store bogstaver på plakater og gulve.

Det viser et pilotprojekt fra fire sygehusafdelinger i Nordjylland, hvor man har brugt "nudging" til at forbedre hygiejnen på stedet.

- Der findes to måder at gøre det på. Kontrol, hvor det handler om folk skyld og skam og frygt for at gøre noget forkert.

- Vi har valgt at tage en anden tilgang, hvor vi arbejder med folks ønske om at gøre det bedste, siger hygiejnesygeplejerske Henrik Stengaard-Olesen.

Skal undgå smittefare

Metoden har virket. Lidt over halvdelen af det kliniske personale er blevet mere opmærksomme på håndhygiejnen og på at spritte hænder, når de kan læse budskaberne på vej ned ad gangene.

Det er et vigtigt element for at undgå smittefare og bakteriespredning.

- Den største risikofaktor på sygehusene er jo håndhygiejnen, så det er godt at se, at vi med en indsats kan gøre en forskel, siger Jens Yde Blom, der er leder af Infektionshygiejnen i Region Nordjylland.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.