Protestlejr vil overvåge skifergasboring døgnet rundt

Protestgruppen Skifergas Nej Tak vil oprette en lejr i nærheden af den kommende boring i Nordjylland og overvåge i døgndrift.

Protest mod skifergasprøveboringer onsdag den 25. juni 2014. Både Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace og Skifergas Nej Tak deltog blandt andre. Foto: (Foto: Jan Rosenkrantz © Brugerbillede)

Vi holder øje med jer.

Så klart er budskabet fra protestgruppen Skifergas Nej Tak til firmaet Total, der skal stå for prøveboringerne efter skifergas ved Dybvad i Nordjylland. Derfor vil gruppen oprette en lejr tæt på boringen.

- Vi har snakket med forskellige ejere til grunde omkring boringen om at lave en camp. Det er op til os at bevise, hvad Total rent faktisk laver på boringen, siger Jan Rosenkranz, der er en af hovedmændene bag gruppen.

Boringerne skal begraves

Formålet med overvågningen af skifergasboringen er at få projektet til at falde på gulvet. 

- Vi er sikre på, at Total ikke overholder retningslinjerne. For eksempel har de ikke oplyst, at de bruger kemikalier til prøveboringerne, men der skal bare en simpel google-søgning til, før man ved, at det bruges, siger Jan Rosenkrantz.

Skifergas Nej Tak vil invitere en række internationale søsterorganisationer til at besøge lejren, heriblandt den svenske organisation Heaven or Shell, den tyrkiske Stop Hydro Fracking og engelske Not for Shale.

Total: Vi overholder retningslinjerne

Men hos Total Danmark har man ikke noget at skjule.

- Vi har nogle helt klare retningslinjer, og dem har vi tænkt os at overholde til punkt og prikke. Desuden holder både Energistyrelsen og Frederikshavn Kommune opsyn med boringen, siger Henrik Nicolaisen, Projektkoordinator for Total Danmark.

Henrik Nicolaisen oplyser iøvrigt, at de kemikalier, der bruges til prøveboringen, er oplyst i VVM-rapporten (Vurdering af Virkning på Miljøet) til Frederikshavn Kommune. Det drejer sig blandt andet om stoffet bentonit. Stofferne bruges som smøring til borehovedet.

Skulle boringen vise, at der er tilstrækkeligt skifergas i undergrunden, så foregår udvindingen ved, at man pumper vand, sand og kemikalier ned i undergrunden under stort tryk for at lave sprækker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk