Psykologer kritiserer venteliste på 10.000 personer: ’Det passer ikke, at unge kan få gratis psykologhjælp’

Nye tal fra Dansk Psykolog Forening viser samtidig, at den gennemsnitlige ventetid på gratis psykologtimer er 26 uger lang.

Psykolog Louise Høstgaard forventer, at hun kun har plads til fem nye unge i 2023 under ordningen om gratis psykologhjælp. (Foto: © Janus Jacobsen, DR)

Politikerne var stolte, da de for to år siden besluttede, at alle unge mellem 18 og 24 år skal tilbydes gratis psykologhjælp for angst og depression.

Men siden ordningen blev indført, har den skabt frustrationer for både psykologer - og de unge, den egentlig skulle hjælpe.

For behovet for hjælp har vist sig at være langt større end det, der er afsat penge til.

En ny opgørelse fra Dansk Psykolog Forening viser, at ventetiden for at få hjælp i gennemsnit nu er 26 uger lang.

Samtidig vurderer foreningen, at omkring 10.000 unge står på ventelisten til den gratis hjælp.

Louise Høstgaard er psykolog i byen Støvring i Nordjylland. Hun forventer, at hun kun har plads til fem nye patienter i 2023.

Men behovet er langt større, og Louise Høstgaard er ked af at måtte sige nej til de unge, der kontakter hende.

- Det er svært for dem at bede om hjælp. For de fleste er de psykiske udfordringer jo ikke et problem, der lige er opstået. Mange af dem har haft det svært i årevis, og så kan det gøre stor skade, at de udelukkende møder afvisninger, siger hun.

Louise Høstgaard mener ikke, at de unge får det, politikerne lovede dem.

- Jeg vil kalde det for et pseudotilbud. Det passer ikke, at unge kan få gratis psykologhjælp. Det passer for nogle ganske få, som er heldige.

Afviser op til fem unge om ugen

Ifølge Dansk Psykolog Forening har den gratis psykologordning en årlig økonomiramme på 75,7 millioner kroner. Allerede i september var 84 procent af puljen brugt, oplyser foreningen til DR.

Næste år bliver der med den nuværende aftale afsat samme mængde penge til psykologerne, som der blev i år.

Men mange af de patienter, som psykologerne har taget ind i år, har også brug for psykologtimer efter årsskiftet. Og det betyder, at de enkelte psykologer i realiteten allerede har brugt en stor del af næste års penge - og derfor har mindre plads til nye unge i deres praksisser.

I Lise Baks psykologpraksis i Frederikshavn anslår hun, at hun hver uge er nødt til at afvise mellem tre og fem unge, der ringer for at bede om hjælp.

- Jeg har 12 patienter under ordningen, og jeg regner med at tage ni af dem med ind i næste år. Det betyder, at jeg kun kan tage imod tre nye patienter i 2023, fortæller hun.

Hvis man har et reelt ønske om at hjælpe de unge, skal der flere penge til, mener hun.

- Det handler ikke om almindelige teenageproblematikker, som kan løses på anden vis. Hvis de unge ikke får hjælp, kan det betyde, at de ikke kan fastholde uddannelse og få et godt og sundt ungdomsliv, siger hun.

Maiken valgte selv at betale

19-årige Maiken Theil fra Aalborg forsøgte kort før julen 2021 at få en tid hos en psykolog for at få behandling for sin angst og sine depressive tanker.

Men allerede få uger inde i 2022 havde mange af de psykologer, hun ringede til, nået grænsen for, hvor mange patienter de kan tage ind under ordningen.

- Jeg stod i en akut situation, så jeg valgte selv at betale for psykologen med hjælp fra min familie. Men så kom inflationen og vi havde ikke længere råd, så jeg stoppede efter to sessioner, fortæller hun.

Maiken Theil har over to omgange forsøgt at få gratis psykologhjælp. (Foto: © Trine Dam, DR Nórdjylland)

I oktober i år gik Maiken Theil igen til sin læge og fik en ny henvisning og begyndte herefter igen at ringe rundt til psykologer for at høre, om de havde tid til at tage imod hende.

- Men jeg fik præcis de samme beskeder som før. De er max pressede og tør ikke tage flere ind, og beskeden lød typisk, at jeg skal vente til næste år.

Maiken Theil har i en periode fået antidepressiv medicin, og hun er nu blevet henvist til psykiatrien, hvor hun skal udredes for ADD.

Ventetiden for hende har både haft konsekvenser for hende selv og hendes familie.

- For mig har det også betydet, at der nogle fysiske ting, som er gået galt - blandt andet med selvskade. Det var også det, der gjorde, at jeg fik et rigtig, rigtig akut behov for at komme til psykolog.

- Det sårer én selv og familiemedlemmer. Det er også vigtigt at huske på, at det ikke kun er én selv, det går ud over, når man ikke kan få hjælpen. Det er også alle de pårørende, som står og skal se på det.

'Det her er stukket helt af'

Det var regeringen, der sammen med Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og SF indførte gratis psykologhjælp til unge med finanslovsaftalen for 2021. Og det er især SF, der har kæmpet for at få gratis psykologhjælp med på finansloven.

SF's nordjyske folketingsmedlem, Theresa Berg Andersen, anerkender, at der tilsyneladende er flere unge, som har brug for hjælp, end der blev sat penge af til.

- Tallene viser, at det her er stukket helt af. Der er rigtig mange mennesker, der har ondt i livet og skal have noget hjælp. Og så er det bare rigtig sørgeligt, at det ser ud, som det gør nu.

Hos Dansk Psykolog Forening kalder fungerende formand Dea Seidenfaden på, at Theresa Berg Andersen og hendes politikerkollegaer på Christiansborg afsætter flere penge til ordningen.

Theresa Berg Andersen (SF) anerkender, at der tilsyneladende er flere unge, som har brug for hjælp, end der blev sat penge af til. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

- Jeg håber selvfølgelig, at politikerne tager det alvorligt og indser, at ventelisterne er et udtryk for, at ordningen er gedigent underfinansieret og sætter en skarp begrænsning på, hvor mange unge psykologerne har mulighed for at behandle, siger hun.

- Hvis politikerne gerne vil sikre, at de unge kommer i hurtigere behandling, så skal de simpelthen sørge for, at der er en bedre økonomi i ordningen. Christiansborg bør afsætte en særbevilling til at løfte den. Og det haster rigtig meget at få flere midler tilført, så de unge kan få hjælp.

Theresa Berg Andersen er ikke afvisende over for, at SF kan være klar til at finde pengepungen frem.

- Vi går allesammen som katten om den varme grød og regner med, at der forhåbentlig kommer en regering snart. Og så skal vi da bare i arbejdstøjet. Der er røde lamper, der lyser, så vi bliver nødt til at tage det her seriøst.