Rådyr tager flåten med i sommerhus

Det store antal skovflåter kan hænge sammen med en tæt bestand af rådyr nær ferieområder.

De små blodsuger spredes spredes i høj grad af de mange rådyr i naturen. (Foto: Tubas Løkkegaard © ©Tubas2011)

Den går for at være landets farligste dyr og har denne sommer været en hyppig og uvelkommen gæst på arme, ben og nakke.

Skovflåten er berygtet i den danske natur, men der er en god forklaring på, hvorfor vi lige nu finder rigtig mange af dem.

Det fortæller naturvejleder ved Naturstyrelsen, Jes Aagaard.

- Vi har fået en rigtig stor råvildt og hjortebestand herhjemme, og de rykker tættere ind på mennesket. Typisk i sommerhusområder, siger Jes Aagaard, der peger på, at danskerne også er blevet bedre til at komme ud i naturen.

Flåten er ilde set, fordi flere af dem bærer rundt på virusser og bakterier, typisk erhvervet når de har suget blod fra mus eller andre gnavere.

Mest udbredt er bakterien borrelia, som kan følge med ind bag huden, når flåten bruger en del af sit maveindhold på at forhindre blodet i at størkne.

Naturvejlleder Jes Aagaard anbefaler, at man kigger kroppen efter som et fast ritual ved tandbørstningen, hvis man opholder sig i sommerhus eller andre steder nær træer og skov.

- Man skal have den ud af kroppen hurtigst muligt, siger han.

Statens Serum Institut kender ikke antallet af folk, der får borrelia-infektioner fra flåter. Men data tyder på 180 tilfælde af neuroborreliose (borrelia-infektion i hjernen, red.) årligt i Danmark.

FAKTA: Når du opdager flåten

  • Flåten skal fjernes hurtigst muligt, så den ikke når at etablere sig i huden.

  • For at undgå eventuel smitte anbefales det at få af vejen inden for 24 timer.

  • Har man et udslet efter flåtbid, der vokser i omfang, og er større end 5 centimeter i diameter, bør man kontakte sin læge.

  • Kilde: Naturstyrelsen

Facebook
Twitter