Redningsaktion: Frivillige vil guide hval ud af fjord med 30 skibe

Det er for dårligt, at Naturstyrelsen ikke gør noget for at redde hvalen i Hobro Havn, mener aktivister, der er klar med en plan.

Eksperter mener, at hvalen er svømmet ind i fjorden for at dø. (Foto: Henning Bagger/Scanpix © Henning Bagger)

20-30 skibe skal sejle 35 kilometer ud af Mariager Fjord med en 10 meter lang sejhval i slipstrømmen, hvis det står til Anita Sønderup fra Hobro. Hun er gået i gang med at planlægge en aktion, der skal guide den sejhval, der har forvildet sig ind i havnen i Hobro, tilbage i Kattegat.

- Skibene skal lokke hvalen med, og så skal der være skibe nok til afskærme hvalen, så den ikke svømmer væk fra sejlrenden, hvor der er dybt nok til, at den kan svømme, fortæller Anita Sønderup om planen.

Hvalen har været i havnen i Hobro siden tirsdag, hvor den var stødt på grund helt inde ved kajen. I den forbindelse sprang tre borgere i det iskolde vand og fik hvalen skubbet ud i havnebassinet igen.

Og nu skal et civilt initiativ altså få hvalen helt ud i havet igen, mener Anita Sønderup, der efter eget udsagn har været i kontakt med organisationer i andre lande, der har lokket hvaler ud af fjorde.

- Vi prøver at samle så meget information som muligt. Vi er i kontakt med en norsk gruppe, der lykkedes med at få en flok hvaler ud af en fjord sidste år, og vi har også kontakt med folk fra Tyskland og Holland, der har prøvet det, fortæller Anita Sønderup.

Naturstyrelsen støtter ikke aktionen

Hun har forsøgt at få Naturstyrelsen og Mariagerfjord Kommune til at hjælpe, men på et møde i dag besluttede Naturstyrelsen, at de hverken vil hjælpe med en redningaktion eller stå i vejen for den.

- Vi mener, at naturen skal have lov til at gå sin egen gang. Så det rigtige at gøre er ikke at gå ind og hjælpe her, siger vildkonsulent hos Naturstyrelsen Ivar Høst.

Det er nemlig eksperternes vurdering, at hvalen kan være svømmet ind i fjorden for at dø.

- Der er masser af dyr, der dør hver dag. Nu er der bare masser af fokus på det her, fordi det er et stort dyr. Men så længe den svømmer rundt, har den sin frie vilje til at svømme ud, hvis det var det, den ville, siger han.

Og det er Anita Sønderup skuffet over.

- Jeg synes godt, de kunne have hjulpet, men det er fint nok. Nu løser vi det. Men det er ærgerligt, siger Anita Sønderup.

Hun planlægger redningsaktionen med Susan Nørregård, der i sidste uge var en af dem, der hoppede i havnen for skubbe hvalen fri.