Regeringen vil bruge 130 millioner på at genoplive døde bymidter i 'donut-byer'

Lokale butikker har svært ved at konkurrere med onlineshopping og storcentre. Det skal der gøres noget ved, mener regeringen.

Butiksdød, slidte bygninger og affolkede gader præger bymidterne i de mellemstore byer i landet.

Shopping på nettet har gjort det muligt at bestille alting lige til dørtrinnet, og den øgede konkurrence fra storcentrene udenfor byerne gør, at byer som Støvring, Hjallerup og Brønderslev efterlades med et livløst centrum. Det er de såkaldte 'donut-byer.'

Derfor starter regeringen en forsøgsordning, hvor 10 byer i landet skal deles om 130 millioner kroner. De skal bruges på, at bymidterne skal genopfinde sig selv og få livet tilbage, forklarer indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad (S).

- Jeg tror det er vigtigt at kigge på, hvilke andre ting man kan gøre for at gøre det attraktivt for folk at opholde sig i midtbyerne, siger han.

Butiksejer i Hjallerup håber på en pose penge

Én af de byer, der ser langt efter puljen, er Hjallerup i Nordjylland. For selvom byen har oplevet en befolkningsvækst på 10 procent over blot fire år, så er der stadig ikke meget liv i gaderne i midten af byen, som er begyndt at se slidt ud.

Det er et stort problem for de butikker, der forsøger at overleve, fortæller Rikke Mersholm, som er indehaver af Hjallerup Optik.

- Fliserne kunne godt trænge til at blive skiftet ud, jeg tror der er flere huller i dem, end der er på en golfbane. De er grimme, og mange facader er grå og triste, siger hun, mens hun betragter de bygninger, som udgør Hjallerup Centret.

Derfor håber Rikke Mersholm på, at netop Hjallerup bliver en af de 10 byer, der får del i puljen.

Hjallerup ligner en by i afvikling - i hvert fald hvis man spørger Rikke Mersholm. Hun håber, at de tomme erhvervsbygninger i midtbyen kan blive revet ned. (Foto: Thomas Nielsen © DR Nórdjylland)

'Bymidten skal genopfindes'

Rikke Mersholm er også formand for byens handels- og erhvervsforening, og har sammen med bestyrelsen lavet en plan for, hvad hun håber på, kan gøre bymidten attraktiv igen.

For der skal gøres en ekstraordinær indsats, hvis det skal lykkes.

- Vi vil gerne have en ny parkeringsplads foran Netto og en aktivitetsplads med en scene, hvor der kan foregå forskellige events i byen. Bymidten skal genopfindes, fortæller hun.

Men der skal findes nogle penge, hvis drømmen skal realiseres. Landets borgmestre har fra februar måned fået mulighed for at byde ind med, hvilke byer der kan have særligt gavn af regeringens tiltag.

En fremtid med færre fysiske butikker

Ifølge Kristian Olesen skal de mellemstore byer til at finde noget nyt at bruge deres bymidter til. (Foto: Thomas Nielsen © DR Nórdjylland)

Det er ikke kun butikkerne, der kan drage fordel af, at byens borgere tager en tur ind til bymidten. I hvert fald ikke hvis man spørger Kristian Olesen, som er lektor i strategisk byggeplanlægning på Aalborg Universitet.

- Midtbyerne er det sted, hvor vi møder mennesker fra andre klasser eller samfundslag end os selv, og hvis vi ikke bruger midtbyerne, så lever vi i vores egne forstadsbobler og mister forståelsen for vores samfund, siger han.

Men hvis bymidterne skal genoplives, må der tænkes nyt. Det mener Jesper Bo Jensen, som er fremtidsforsker ved Center for Fremtidsforskning.

Coronakrisen har fået flere folk til at handle online hurtigere end forventet, forklarer han. Så vil bymidterne tiltrække folk, skal der mere til end lokalhandel.

- Liv i midtbyerne vil kræve, at man får kulturliv og restauration og alle, der kan lave events, og foreninger til at samarbejde om at skabe noget liv i byen, siger Jesper Bo Jensen.

Inden sommeren 2022 skal de 10 kommuner udvælges, og frem mod januar 2023 skal de så kvalificere deres ansøgning for at få del i puljen.