Regionen sparer på patientkørsel - det gør ondt på gigtpatienter

Slut med kørepenge for at køre til undersøgelse på hospitalet

Region Nordjylland bruger årligt 125 millioner kroner på at hente og bringe patienter. (Arkivfoto) (Foto: Claus bech © Scanpix)

Gigtpatienter rammes ekstra hårdt, når Region Nordjylland ikke længere vil betale kørepenge, når patienter i egen bil skal til undersøgelse eller behandling på hospitalet.

Det siger formanden for Gigtforeningens afdeling i Aalborg, Inger Margrethe Germer.

Gigtpatienter skal jævnligt til undersøgelser og kontrol på hospitalet, og er ofte afhængig af egen bil.

- Mange af dem har bil netop fordi de ikke kan gå ret langt, siger Inger Margrethe Germer, der forudser store udgifter til blandt andre gigt-patienter på grund af de mange undersøgelser og samtaler.

Tilbydes transport i taxa

I stedet for kørepenge, så kan patienter komme i betragtning til taxa-transport fra eget hjem til hospitalet. Men den løsning er heller ikke holdbar, siger Inger Margrethe Germer.

- Der er opsamling af flere patienter i en taxa, og det betyder at der kan gå en hel dag med transport frem og tilbage, siger gigtforeningens lokalformand.

Region Nordjylland bruger årligt omkring 125 millioner kroner på patienttransport, og håber at spare omkring 16 millioner kroner på et mere overskueligt tilbud.

- Det er bedre at bruge pengene på behandling end på transport, siger regionsrådsformand Ulla Astman. Hun erkender, at visse patientgrupper kan blive udfordret af de ny regler, men forventer, at de skal til færre kontroller fremover på hospitalerne.

- Vi er i gang med at omlægge mange kontroller, så de kan foregå digitalt uden fremmøde, siger Ulla Astman.

For højt serviceniveau

Generelt betyder de ny regler, at patienter henvises til egen kørsel - uden kørepenge - eller til at benytte offentlig transport, når de skal til hospitalet. Men kan du dokumentere, at det ikke er muligt at benytte offentlig transport, så kan du blive godkendt til at bestille en patient-taxa.

Regionsrådet har bedt om besparelserne med den begrundelse, at serviceniveauet for patienter i Nordjylland er højere end regionen er forpligtet til.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk