Rejsegilde i klitterne: Svinkløv Badehotel godt på vej mod genåbning

Endnu en milepæl er nået i genopbygningen af det historiske hotel

Svinkløv Badehotel kunne i dag holde rejsegilde i den nye bygning, som fremover skal huse sommergæster. Hotellet er blevet genopbygget efter en brand i 2016. (© DR Nórdjylland)

Frisk vestenvind og bløde klitter er der rigeligt af. Men håndværkersjakket for enden af Svinkløvvej ved Fjerritslev kan også nyde godt af Danmarks vel nok bedste udsigt fra en byggeplads.

Og langsomt bliver der plads til større og større smil midt imellem sandkorn murerspande og Vesterhav. I dag kunne holdet bag Svinkløv Badehotel hejse en krans op imellem de splinternye tagspær som symbol på, at arbejdet med at genopføre hotellet nu har nået en vigtig milepæl.

Tegningerne over det nye badehotel blev studeret flittigt af de mange fremmødte. (© DR Nórdjylland)

Natten til d. 26. september 2016 raserede en voldsom brand det over 90 år gamle badehotel. Siden er der blevet arbejdet på højtryk for at få hotellet genopført med moderne opdateringer og respekt for de gamle traditioner og historier, som er knyttet til stedet. Både hvad angår håndværk og stemning.

Forpagter, Kenneth Toft-Hansen, er utrolig glad for, at projektet nu er nået så langt. Han retter i dagens anledning en særlig tak til håndværkerne, som dagligt slider med at få de mange detaljer til at gå op i en højere enhed.

– Det er håndværkernes dag i dag. Vi har næsen godt i sporet med lokale kræfter, der bygger, og der bliver bygget ud fra et stærkt håndværksmæssigt øje. Stemningen kommer jo med alle vores gæster, men det er en god begyndelse, og det skylder vi vores håndværkere kæmpe tak for, siger han.

Der var traditionen tro pølser på grillen til rejsegildet på Svinkløv Badehotel. (© DR Nórdjylland)

Sjælen lever videre i de nye rammer

Den tidligere ejer af Svinkløv Badehotel gennem 22 år, Lise Emborg, var sammen med over hundrede andre til stede til dagens rejsegilde. Det glæder hende meget at se hotellet komme til live igen.

– Det har været et tomt tomt sted at komme til. Ikke bare for mig, men også for gæster og personale. Men at se det komme frem op af jorden og rejse sig. At se det blive til et sted, som igen skal danne ramme om rigtig mange sommerglæder – det er meget rørende, fortæller hun.

De store træspær på badehotellets tag er på traditionel håndværkermanér boltet sammen. (© DR Nórdjylland)

Lise Emborg er desuden ikke i tvivl om, at hotellet hverken mister charme eller autenticitet, selvom det ikke længere er den originale bygning, som skal huse de mange årlige feriegæster.

– Jeg tror bestemt, det kan det samme som det gamle. Den historie, som var indbygget i bjælkerne, går der jo et stykke tid, før kommer frem igen. Men jeg er helt sikker på, at det nok skal komme. Området, havet, naturen og et smukt hus – hvis ikke man kan få det til at køre, så er der noget i vejen med værtskabet. Så jeg er helt sikker på, at det fortsætter de næste 90 år, siger hun.

Det gamle badehotel var Danmarks største træbygning, men også fremover vil træ og bindingsværk være en bærende del af hotellets konstruktion. Derudover har man tilføjet endnu flere store vinduer, så udsigten til hav på den ene side og klitter på anden for alvor kan nydes af de mange besøgende.

Det er Praksis Arkitekter, som har tegnet det nye hotel, og forventningen er, at de første gæster kan indlogere sig i foråret 2019.

Facebook
Twitter