Rejsekortet gav adgang til en andens personlige oplysninger

Kunder med samme navn risikerer at få udstillet deres rejsemønstre og andre personlige oplysninger, når de logger på rejsekort.dk.

Tina Andersen fik sig noget af en overraskelse, da hun loggede på rejsekort.dk. Her fik hun adgang til en anden Tina Andersens oplysninger. (Foto: Christian Bjergløk Jørgensen © DR København)

Der har nu vist sig endnu et problem med det i forvejen udskældte rejsekort. Kunder med samme navn risikerer at få udstillet deres personlige oplysninger. Det oplevede Tina Andersen fra Aalborg, da hun loggede ind på sin personlige side på rejsekort.dk.

- Når jeg gik ind og tjekkede mine personlige oplysninger, var det en helt anden fødselsdato, der stod der. Så det virkede som om, jeg nærmest var logget ind på en andens konto, siger hun.

Og det var hun også. Hun var røget ind på en konto, som tilhører en navnesøster i København. Den københavnske Tina Andersen er utryg ved tanken om, hvad hendes oplysninger kan bruges til af folk med onde hensigter.

- Så ved de jo, hvornår jeg er hjemme og hvornår jeg ikke er hjemme. De ved, hvor længe jeg er på arbejde og alt muligt andet, der står derinde, siger hun.

Første gang rejsekort hører om problemet

I Aalborg tænker Tina Andersen, at hun nok ikke er den eneste, der kan logge ind og se en anden persons fortrolige oplysninger.

- Hvis det er en fejl i deres system, så kan det måske gå galt for mange andre, siger hun.

Hos Rejsekort A/S er man i gang med at undersøge fejlen. Markedschef Thomas Boe Bramsen siger, at der bliver foretaget en million rejser med Rejsekort hver dag, og det er første gang man hører om sådan et eksempel.

- Det er selvfølgelig en case for meget, men det er ganske, ganske lidt i forhold til, hvor mange rejser der foregår, og hvor mange der går ind og kigger på deres oplysninger, siger Thomas Boe Bramsen.

Han understreger, at man hverken kan se CPR-numre eller oplysninger om betalingskort på rejsekort.dk.

Fejlen burde ikke kunne ske

Ifølge Datatilsynet burde fejlen ikke kunne ske, fordi vi i Danmark har regler om databeskyttelse. Forbrugerrådet TÆNK er enige, og her mener seniorjurist Anette Høyrup, at det kan have konsekvenser.

- Hvis sikkerheden ikke generelt er i orden og folk kan gå ind og læse hinandens rejsemønstre, så vil der være en potentiel risiko for øget indbrud, siger Anette Høyrup.

Rejsekort A/S ved ikke, hvordan fejlen kunne ske.

- Jeg kan kun sige, at ligegyldigt hvad der er sket, så er det dybt beklageligt. Og vi skal undersøge, hvad der er sket og hvad der er gået galt, siger Thomas Boe Bramsen.

FacebookTwitter