Rød Aalborg forlader Nordjylland

Mandag formiddag kører den sidste sending bitter ud fra Spritfabrikken i Aalborg. Virksomheden flytter sin produktion til Norge.

Mandag forlader den sidste sending spiritus Spritfabrikken i Aalborg. (Arkivfoto) (Foto: Lars E. Rohde © DR Nordjylland)

Det er nu helt slut med at producere Aalborg Akvavit og Gammel Dansk i Aalborg.Omkring klokken 10 mandag formiddag forlader den allersidste sending spiritus nemlig Spritfabrikken i det vestlige Aalborg, der lukker.- Det er en trist dag, siger Lars Kragelund, der er teknisk direktør i det norske firma Arcus Gruppen, som ejer De Danske Spritfabrikker.- Det er jo en lang historie, der slutter, siger han.Vi siger farvel til en markant industrivirksomhed, som har været en del af Aalborgs brand i mange år. Det tror jeg, at der er mange, som synes, er vemodigtThomas Kastrup-Larsen (S), borgmesterSlut efter 84 år i AalborgArcus Gruppen har valgt at flytte produktionen til et område uden for Oslo i Norge, hvor der er mere plads og samtidig er billigere at producere.Dermed er det efter 84 år slut med Spritfabrikken i Aalborg. - Vi siger farvel til en markant industrivirksomhed, som har været en del af Aalborgs brand i mange år. Det tror jeg, at der er mange, som synes, er vemodigt, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester i Aalborg Kommune.Fortsat Aalborg AkvavitAalborg Akvavit beholder sit navn, også selv om produktionen flytter til Norge.- Det er et meget vigtigt brand, som er mange penge værd. Og vi mener, det er vigtigt at holde fast i den fantastiske historie, som Aalborg Akvavit har leveret, siger Lars Kragelund.De norske ejere arbejder på at lave et oplevelsescenter og et mikrodestilleri på området, hvor Spritfabrikken ligger.

Det er et meget vigtigt brand, som er mange penge værd. Og vi mener, det er vigtigt at holde fast i den fantastiske historie, som Aalborg Akvavit har leveret Lars Kragelund, teknisk direktørGammel Dansk bliver sidste bitterDe 14 medarbejdere, der er ansat på fabrikken nu, mister alle deres arbejde.Den sidste sending spiritus klokken 07.15 er Gammel Dansk bitter dram, der skal til Tyskland.Derefter skal fabrikken tømmes og lukke ned, og så overtages den til sommer af de nye ejere, A. Enggaard.Taffel ChipsDet er ikke kun spiritus, der er blevet fremstillet på Spritfabrikken i Aalborg.Frem til 2004 producerede Estrella sine chips på stedet, fordi man i sin tid brugte kartofler til at lave snaps. Resterne kunne derfor bruges til chips - som meget passende fik navnet "Taffel Chips". Der er i alt 14 forskellige snapse og akvavitter i Aalborg Akvavit-familien.Aalborg Taffel Akvavit er akvavittens ukronede konge - den originale krystalklare danske kommenakvavit - også kendt som Rød Aalborg.Historie:Aktieselskabet blev grundlagt i 1881 af C.F. Tietgen og C.A. Olesen. Det skete ved en fusion af en række mindre brændevinsfabrikanter.Læs mere om historien hos  Kulturstyrelsen. 

Facebook
Twitter