Røvere får DNA-spray på skuldrene i Rema

Butikskæden Rema 1000 har i et udvalg af butikker installeret DNA-spray ved udgangen.

Landets 276 REMA-butikker er ved at få installeret et system, der i bogstaveligste forstand gør røvere selvlysende. (Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

En særlig DNA-spray skal fremover mærke røvere på tøj og krop, når de tager benene på nakken på vej ud af Rema 1000.

I forsøget på at sikre ekspedienter og ansatte mod overfald, har flere af kædens butikker fået installeret en spray-bøtte ved udgangen til at sprøjte hårlak-agtig væske nedover gerningsmændene.

Initiativet skal holde røvere fra døren og gøre medarbejderne trygge ved deres arbejde, fortæller købmand ved Rema 1000 på Danalien i Aalborg, Kenneth Jensen.

- Vi viser, at vi tager hånd om vores medarbejdere. Vi har ikke haft det så længe, men det er klart mit indtryk, at de føler sig mere sikre ved at være på arbejde, siger han.

DNA-sprayen er gennemsigtig, men bliver siddende på tøj og krop i op til tre uger, og viser sig, når man scanner det med UV-lys. I hver enkelt butik har man en unik spray, der kan gøre det muligt at spore gerningsmændene til den pågældende butik efterfølgende.

- Hvis du har fået DNA på dig, vil politiet kunne placere dig på et givet sted på et givet tidspunkt. Er der spray på gerningsmanden, tager de et skrab og får analyseret væsken, siger Peter Bruun, sikkerhedschef i Rema 1000.

Hos Rema 100 i Aalborg har købmand Kenneth Jensen fået overvejende gode tilbagemeldinger fra kunderne, der ikke har kunnet undgå at bemærke DNA-sprayen, som der varsles om med flere skilte ved indgangspartiet.

- Langt de fleste er positive. Selvom vi ligger i en storby, er vi faktisk et lille lokalsamfund, og der er mange kunder, der kender de unge mennesker, vi har ansat hernede. De synes det er flot, at vi gør noget for at sikre dem, når de er på arbejde, siger Kenneth Jensen.