Rollespil skal hjælpe Dennis ud af hashmisbruget

Efter fem mislykkede forsøg håber 32 årige Dennis Sund, at et nyt tilbud fra Aalborg Kommune kan hjælpe ham ud af et hashmisbrug. Metoden er kendt fra Holland og omfatter blandt andet rollespil.

32 årige Dennis Sund håber på en fremtid uden hashmisbrug. Fem tidligere forsøg på at komme ud af hashmisbruget er slået fejl, og derfor deltager han fra 1. april i Aalborg Kommunes nye tilbud til misbrugere, kaldet VAMiS.

- Jeg kommer jo ikke videre uden, så jeg er nødt til at bide i det sure æble og gå i gang, siger Dennis Sund.

Han har en voldsdom fra 2009 og er dømt til tidsubestemt anbringelse på Behandlingscentret i Hammer Bakker.

Hvert andet år bliver hans sag bedømt i retten igen, og Dennis Sund slipper først fra Hammer Bakker, når han kan overbevise en dommer om, at han har været igennem en effektiv misbrugsbehandling.

Dennis: Hashen tager hidsigheden

Hidtil har hashrygningen været fra næsten dagligt til tre gange om ugen.

- Det tager mit temperament og min hidsighed og at jeg ikke tænker så meget på min mor, der er syg. Det fylder meget oveni, siger den 32 årige Dennis Sund.

Det er meget typisk for misbrugere med enten diagnoser, domme eller andre problemer, at de gang på gang får tilbagefald efter deres behandling.

Misbrugere lærer at sige nej til stoffer gennem rollespil og fodbold

- Det her center er båret frem af både frustration og ambition, siger leder af VAMiS, Linda J. Primdahl.

VAMiS står for Videncenter for Afhjælpning af Misbrugsproblemer blandt Særlige målgrupper.

Det offentlige poster koster i forvejen masser af penge i misbrugsbehandling, men den store indsats har begrænset effekt, fortæller Linda J. Primdahl. Og det er til stor frustration for både de afhængige og det personale, der skal forsøge at hjælpe dem.

Hos VAMiS kan deltagerne blandt andet lære, hvordan man siger nej til stoffer.

Rollespil og fodbold vil træne deltagerne i at "forlade scenen" eller "sætte sig på bænken", det vil sige fjerne sig fra det miljø, hvor misbruget foregår.

Dennis drømmer om egen virksomhed

Der mangler tal og samlet overblik, men inden for narkotika og piller ved man for eksempel, at kun en trediedel af de behandlede ender med at være helt stoffri eller at bruge færre stoffer. Og i de "særlige målgrupper" er succesraten endnu mindre, vurderer Linda J. Primdahl.

Samlet bruger samfundet årligt knap 1,3 milliarder kroner på at behandle borgere, der er afhængige af alkohol eller stoffer.

32-åige Dennis Sund siger, at han gerne vil ud af afhængigheden og i stedet spare pengene op til at starte egen virksomhed. Hans drøm er at arbejde med træfældning.

- Jeg vil i hvert fald forsøge, siger Dennis Sund.

VAMiS kommer fra Holland

Han er samtidig stoppet med at drikke og har nu været på antabus i fire år.

- Det hjælper også på, at jeg ikke er så hidsig og gal. Jeg bliver meget voldelig, når jeg får noget at drikke, siger han.

Aalborg Kommunes nye center får adresse i Hammer Bakker i Vodskov, mens man leder efter nogle større og mere egnede lokaler. Der er plads til 40 brugere i det lange behandlingsforløb på hele 45 uger.

Andre kommuner vil benytte sig af modellen

VAMiS-modellen kommer fra Holland, og Aalborg Kommune har som det første sted i Danmark købt brugsretten til modellen.

Ifølge Linda J. Primdahl har hun allerede fået henvendelser fra andre nordjyske kommuner, der gerne vil sende borgere i misbrugsbehandling hos hende. Og på længere sigt ønsker hun også at kunne tage mod borgere fra resten af Danmark.

VAMiS-projektet præsenteres ved en konference i Aalborg tirsdag med deltagelse af blandt andre ældre- og handicaprådmand Thomas Krarup (K) og projektudviklere fra Holland, der har arbejdet med VAMiS-modellen i flere år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk