S-borgmester truer med at stoppe, hvis ikke fattige kommuner får flere penge

Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), er utilfreds med regeringens udligningsudspil.

Arne Boelt stopper som borgmester, hvis regeringens udspil til udligningsreform bliver vedtaget. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Regeringens udspil til fordeling af penge mellem landets kommuner har gjort Hjørrings socialdemokratiske borgmester Arne Boelt (S) så vred og skuffet, at han nu sætter sin stilling ind på at få udspillet ændret.

Ifølge regeringens beregninger vil Hjørring Kommune gennem udligningsordningen modtage 15 millioner kroner om året. Kommunens egne beregninger viser, at udspillet vil betyde, at Hjørring Kommune taber et lignende beløb.

Arne Boelt er dybt frustreret over ikke at kunne gennemskue tallene i det udspil regeringen har lagt frem, og som netop nu er til forhandling med partierne i Folketinget.

- Jeg stopper efter næste valg, hvis ikke vi får noget mere gennemsigtighed. Det her er under lavmålet, det er jeg bare nødt til at sige. Vi kan ikke følge med i tallene, og så har jeg på fornemmelsen, at nogle borgmestre er vigtigere end andre, siger Arne Boelt, der mener, at løsningen er enkel:

- Hvis ikke vi får de penge, vi skal bruge på førtidspensionister og nu senest også minimumsnormeringer i daginstitutionerne - ja, så skal jeg ikke længere ud at forklare, at dem ovre på Christiansborg har en anden regnetabel, end jeg har.

Hjørring-borgmesteren mener, at kommuner i hovedstadsområdet bliver favoriseret i udspillet.

- Man lover jo ellers, at kommunerne kan levere en nogenlunde ens service over hele landet. Men det kan man bare ikke. Det kan man ikke blive ved med at bilde folk ind. Nogen må tage konsekvensen - og det er så nok mig, siger Arne Boelt.

Bliv og kæmp videre

Arne Boelts borgmester- og partikollega i nabokommunen Frederikshavn, Birgit S. Hansen, opfordrer Arne Boelt til at blive og kæmpe videre. For der er rigtig meget at kæmpe for.

Birgit Hansen kan se flere gode takter i forslaget til en udligningsreform, men understreger at der er plads til forbedringer for at sikre bedre service i Frederikshavn, Hjørring og andre fattige kommuner.

- Vi bliver nødt til at kæmpe videre og påpege vores vilkår. Så må vi håbe, at nogen hører efter i de kommende forhandlinger. Så bliv og kæmp sammen med os, lyder rådet fra Birgit S. Hansen.

Hendes kommune, Frederikshavn, vil i det nye udspil ifølge regeringens beregninger modtage 50 millioner kroner om året fra de rigere kommuner.

Mogens Christen Gade, der er venstre-borgmester i Jammerbugt forstår til fulde Arne Boelts frustrationer.

- Vi er alle sammen frustrerede over regeringens oplæg. Det matcher slet ikke det behov, der er for at skabe udligning i Danmark. Omvendt skal man ikke true med at gå, men true med at blive, så man kan få en retfærdig udligning fremover.

Bjarne Laustsen, medlem af Folketinget for Socialdemokraterne og valgt i Nordjylland, konstaterer med et smil, at Arne Boelt aldrig har lidt i stilhed og krøbet langs panelerne.

- Et eller andet sted forstår jeg dog godt hans frustrationer, for Hjørring og mange andre kommuner har virkeligt svære vilkår at drive kommuner under. Man vil gerne have nogenlunde det samme beløb at drive skoler, daginstitutioner og ældrecentre for, som man har andre steder i landet - men det er op ad bakke.

Bjarne Laustsen opfordrer imidlertid Arne Boelt til at fremlægge sine egne beregninger og forslag frem for "at gå i hundene".

- Der bliver lyttet og det er jo altså kun et udspil. Hvis man ikke mener, kriterierne er gode nok, så må vi justere på dem.

Hverken statsminister Mette Frederiksen (S) eller social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) ønsker at udtale sig. De henviser begge til partiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S), siger at udligningsreformen ikke fjerner alle problemer fra jordens overflade.

Ifølge Christian Rabjerg Madsen gør det indtryk, når Arne Boelt og andre borgmestre ikke er tilfredse med det udspil, regeringen har lagt frem.

- Men jeg bliver også nødt til at sige, at vi med reformen får flyttet ganske mange millioner ud til de kommuner, hvor der er lidt længere mellem husene. Vi beder så nogle kommuner særligt omkring København og Aarhus om at betale mere, så jeg synes, at retningen i reformen er rigtig og sikrer et Danmark, der hænger bedre sammen, siger han og tilføjer:

- Men jeg tror også, man skal være ærlig og sige, at den her reform ikke kan gøre det alene. Reformen gør noget for at skabe en bedre balance, men den fjerner ikke alle problemer fra jordens overflade.