S-politiker beskyldt for krænkelser mod partifælle: Trækker sig fra partiet i regionsrådet

Nordjyske Thomas Hav har forladt Socialdemokratiet efter uoverensstemmelser med partiets gruppe.

Thomas Hav (tidl. S) fortsætter som løsgænger i regionsrådet i Region Nordjylland. (Foto: Henning Bagger / Region Nordjylland © Scanpix / Region Nordjylland)

Kort tid inde i den nye valgperiode bliver den socialdemokratiske regionsrådsgruppe i Nordjylland et medlem færre.

Efter uoverensstemmelse med resten af gruppen har Thomas Hav, der fik næstflest personlige stemmer for partiet ved valget i november, valgt at trække sit medlemskab og bliver dermed løsgænger i regionsrådet.

Ifølge Thomas Hav skyldes det, at han ikke får den indflydelse og de poster, han havde håbet på, mens gruppeformand for Socialdemokratiet Mogens Nørgård henviser til en sag om seksuelle og nedsættende kommentarer sendt til en kvindelig partifælle.

Partifællen har ifølge Mogens Nørgård klaget over beskeder sendt fra Thomas Hav i en Messenger-chat på Facebook, og den socialdemokratiske gruppe har efterfølgende set beskederne igennem.

- Jeg har set nogle udtalelser, der overskrider de grænser, som vi vil acceptere i partiet, og den måde vi omtaler kvinder på, siger Mogens Nørgård.

- Jeg kan ikke give udtryk for, hvilke ord der er brugt. Men det er i hvert fald langt over grænsen for, hvad jeg vil acceptere, fortsætter han.

Som følge af sagen blev Thomas Hav af partiet bedt om at trække sig fra regionsrådet, men han har i stedet valgt at trække sig fra partiet og at fortsætte som medlem af rådet.

Den beslutning beklages af Mogens Nørgård, der ikke kan genkende Thomas Havs udlægning af, at bruddet skyldes manglende indflydelse.

- Hverken siden valget eller efter konstitueringen har jeg drøftet udpegninger med Thomas Hav, og vi er slet ikke færdige med den proces endnu, så der lå faktisk også gode ting og ventede til Thomas, siger Mogens Nørgård.

Det lå imidlertid fast, at Thomas Hav ikke ville få genvalg som næstformand eller komme med i regionens forretningsudvalg, hvor han sad i den forrige periode.

Til DR Nordjylland siger Thomas Hav, at han ’respekterer kvinder fuldt ud,’ og at hans beslutning om at trække sig fra partiet sker af politiske hensyn.

- Jeg har så stor for respekt for de vælgere, der har stemt på mig, at hvis jeg skal holde det, jeg har lovet dem, så er jeg nødt til at søge maksimal indflydelse, og det er det, jeg har praktiseret.

Men kan du afvise, at du har sendt beskeder til en kvindelig partifælle, der kan virke grænseoverskridende?

- Jeg vil ikke kommentere på det, overhovedet. Jeg forholder mig udelukkende til det politiske. Det er det, jeg er sat i verden for, og det er det, vælgerne har bedt mig forholde mig til.

Thomas Hav slår fast, at han fortsat deler politisk grundholdning med Socialdemokratiet, og han har ikke i sinde at melde sig ind i andre partier.

Står frem og viser korrespondancen

Senere er det kommet frem, at Thomas Hav blandt andet kaldte partikollegaen Jasmine Søgaard for "tæve".

Hun står nu frem og fortæller om krænkende beskeder, som hun har modtaget fra Thomas Hav.

TV2 Nord har fået korrespondancen mellem de to, og det fremgår, at Thomas Hav blandt andet har kaldt hende for en "tæve"

- Jeg er så paf over, at en folkevalgt kan finde på at bruge sådan et sprogbrug, siger Jasmine Søgaard til tv-mediet.

Facebook
Twitter