Særlig behandling hjalp Jacob af med hjernerystelsen: 'Det burde være en pligt i alle kommuner'

Et skræddersyet forløb til folk med hjernerystelse er 'så sandelig på tide', mener Hjerneskadeforeningen.

Efter forløbet døjer Jacob Bro Christensen ikke længere med hjernerystelsen. (Foto: Emilie Jensen - DR Nordjylland)

I december hamrede 22-årige Jacob Bro Christensen fra Aalborg hovedet op i sin vindueskarm, da han rejste sig fra sengen.

Noget, han ikke tænkte var alverden, indtil opkast fik ham på andre tanker.

Han havde fået en hjernerystelse og dermed skrevet sig ind i statistikken over de 25.000 danskere, der hvert år slår hovedet så voldsomt, at det udløser en hjernerystelse.

- I starten var det helt forfærdeligt. Jeg havde konstant hovedpine, kunne ikke se tv og var følsom over for lys.

Lægen opfordrede Jacob Bro Christensen, der til daglig arbejder fuld tid som salgschef og er deltidsstuderende, til at holde sig i ro.

Det gjorde han den følgende halvanden måned, indtil et familiemedlem fortalte om et forløb for folk med hjernerystelse.

Forløb er en kommunal pligt

Aalborg Kommune har siden januar puljet en ekstra pose penge til at give kommunens borgere med nylig hjernerystelse et behandlingsforløb.

Et tilbud 70-80 borgere allerede har benyttet sig af.

Det er en del flere end førhen, hvor kommunen havde en anden type ordning, som fem til ti benyttede årligt.

Stigningen skyldes blandt andet, at kommunen nu - modsat før - har myndighed på borgerne. Det vil sige, at man direkte igennem kommunen kan indgå i ordningen og ikke ligesom før skulle have en bevilling fra et jobcenter eller anden offentlig myndighed.

Det viser bare, hvor tiltrængt et forløb til folk med hjernerystelse er, siger direktør i Hjerneskadeforeningen Morten Lorenzen.

- Jeg føler absolut ikke, at der bliver taget nok hånd om dem, der får en hjernerystelse. Derfor burde det være en pligt i alle landets kommuner at gøre det her.

Undgik yderligere sygemelding

For Jacob Bro Christensen har forløbet være så givtigt, at han efter et halvt års sygemelding nu er tilbage i sit fuldtidsarbejde og deltidsstudie.

Forløbet varede over en måned med tværfaglige råd og vejledning fra blandt andet hjernelæger, psykologer og fysioterapeuter. Det hjalp ham til at tackle larm, søvn og sociale arrangementer.

- Uden hjælpen er jeg sikker på, at jeg stadig havde haft symptomer på hjernerystelse og lysproblemer. Så havde jeg stadig været sygemeldt, det er jeg sikker på, fortæller Jacob Bro Christensen.

I videoen herunder kan du høre, hvordan Jacob Bro Christensen kom tilbage efter hjernerystelsen:

Hjælpen er tiltrængt

Ifølge direktøren for Hjerneskadeforeningen, Morten Lorenzen, falder forløbet, som Aalborg Kommune tilbyder, på et tørt sted.

- Tiltrængt er et mildt ord. Det er så sandelig på tide, at man tager det mere seriøst, for der er rigtig mange, som er invalideret af at have en hjernerystelse.

På Taleinstituttet og Hjerneskadecentret Nordjylland i Aalborg, som hører under kommunen og sammensætter forløbene, ser man absolut også et stort behov, siger leder Rikke Morsing.

- Det er klart positivt, at de mennesker, der har de udfordringer, henvender sig, for der er ingen tvivl om, at de har vanskeligheder.

Vanskeligheder Jacob Bro Christensen er glad for at være kommet til livs.

- Det var overraskende, hvor meget man faktisk kan gøre for at hjælpe sig selv.

Op mod 15 procent af dem, der får en hjernerystelse, oplever længerevarende senfølger.