Når man besøger små øer i Danmark, skal man ofte med en lille færge for at nå frem.
Der er dog det problem, at der mange steder mangler mandskab til at sejle færgerne. Heldigvis er der hjælp på vej.
De seneste to år har man haft en forsøgsordning i Marstal på Ærø, hvor man har uddannet færgenavigatører til at sejle færgerne til de små øer og de små genvejsfærger.
Forsøgsordningen er netop afsluttet, og det er der kommet 20 spritnye færgenavigatører ud af.
En af dem, der har taget uddannelsen, er Bo Pedersen. Han blev uddannet for cirka et år siden, og han har siden da sejlet i Limfjorden mellem Hvalpsund og Sundsøre i Nordjylland.
- Det er et drømmejob for mig. Det har været super godt, at jeg har fået den her uddannelse som 50-årig, siger Bo Pedersen.
Bo Pedersen har sejlet før, blandt andet med en kutter, der fisker efter muslinger. Men det er noget andet at sejle en færge.
- Der er mange, der siger: "Er det ikke kedeligt bare at sejle frem og tilbage?". Men det er det absolut ikke. Man er både nede på dækket og er oppe at sejle på en vagt. Der er ikke to dage, der ligner hinanden, siger Bo Pedersen.
For høj gennemsnitsalder
Selvom Bo Pedersen er nyuddannet som 50-årig, er han relativt ung indenfor feltet. Gennemsnitsalderen er nemlig høj blandt færgenavigatører til de små øer.
Det hører man ofte om i branchen, når der bliver søgt efter nye navigatører, fortæller Lars Bak Jensen, der er overfartsleder på strækningen Hvalpsund-Sundsøre.
- Et eksempel er en færge på Mors, hvor der kun var to ansøgere til en stilling som navigatør. Begge ansøgere var omkring 68 år, siger Lars Bak Jensen.
Hos Lars Bak Jensen skal de også snart til at lede efter nye navigatører.
- Vi skal skaffe tre nye kolleger indenfor de næste par år, og det bliver spændende at se, hvordan det går. Så vi er bestemt også åbne overfor færgenavigatøruddannelsen, siger Lars Bak Pedersen.
Det er ikke kun i Jylland, at navigatørerne er oppe i årene, og der mangler nyt blod i branchen. Det ses også på Sjælland.
Det fortæller Lars Wolfgang Hansen, der er overfartsleder på færgen mellem Hundested og Rørvig. Han er derudover formand for Småøernes Færgeselskaber, som har været med til at lave forsøgsordningen med den kortere uddannelse.
- Den yngste skipper, jeg har, er 63 år. Vi står overfor et generationsskifte indenfor de næste ti år. Det er et generelt problem hos småfærgerne, at gennemsnitsalderen er høj, siger Lars Wolfgang Hansen.
Skepsis blandt kolleger, men…
På Navigationsskolen i Marstal er man tilfredse med den kortere uddannelse.
De har dog oplevet, at de studerende møder skepsis blandt nye kolleger, når de nyuddannede fortæller, at de har taget den kortere uddannelse.
Der er nemlig forskellige former for navigatøruddannelser, og de tager alle meget længere tid end 14 måneder.
Men den skepsis er der ingen grund til, siger Helle Bak Poulsen, der er rektor på Marstal Navigationsskole.
- Man har lært alt det, der er krævet for at kunne sejle sådan en færge, siger hun.
Hun er enig i, at når man har en længere uddannelse indenfor navigation, der tager flere år, kan man selvfølgelig mere.
Men det er ikke et problem, at den nye form for uddannelse er kortere.
- På de lange uddannelser lærer man for eksempel, hvordan man laster olie i tankskibe og placerer containere i et containerskib - men det skal man jo ikke bruge på en færge, så det er ikke relevant, siger rektor Helle Bak Poulsen.