Safe House skal sikre et trygt natteliv i Danmarks mest kendte festgade

Ideen er opstået efter to tragiske sager, hvor unge mistede livet efter en tur i Aalborgs natteliv.

Sune Zacho Madsen (t.v.) og Martin Bossen (t.h.) er initiativtagere til det nye Safe House, som slår dørene op for første gang i aften klokken 23. (Foto: Emma Astrup Sørensen © DR Nórdjylland)

Selvom der stadig er flere timer til, at diskotekerne i aften slår dørene op, er der masser af aktivitet i den ene ende af Danmarks måske mest kendte festgade.

Her er de sidste detaljer ved at komme på plads hos en ny nabo til barer og diskoteker i Aalborgs Jomfru Ane Gade.

I aften klokken 23 skal et såkaldt Safe House for festende gæster i nød nemlig slå dørene op for første gang. Her kan alle frit henvende sig, hvis de har brug for hjælp, har fået for meget at drikke eller føler sig utrygge.

- Vi prøver at etablere et trygt miljø i nattelivet her i Aalborg. For vi har jo uheldigvis haft nogle tragiske tilfælde her i byen, fortæller Sune Zacho Madsen, der er én af initiativtagerne bag projektet.

Ideen til det nye Safe House opstod efter to tragiske sager, hvor unge mennesker kort tid efter hinanden mistede livet efter en tur i Aalborgs natteliv.

I starten af februar faldt 21-årige Oliver Ibæk Lund i Aalborg havn og druknede. Og kort tid efter blev 22-årige Mia Skadhauge Stevn fundet død, efter hun forsvandt på vej hjem fra en bytur 6. februar.

- Jeg blev ramt af det, der skete med både Mia og Oliver, fordi det lige så godt kunne have været mig eller én i min omgangskreds, det var sket for, fortæller Sune Zacho Madsen.

- Jeg tænkte, at der måtte være et eller andet, man kunne gøre med de baggrunde, vi har.

Sune Zacho Madsen foran lokalet, der om lidt er omdannet til Safe House. Tidligere var der diskotek i Jomfru Ane Gade nummer 25. (Foto: Emma Astrup Sørensen © DR Nórdjylland)

Patruljerer i byen og genoplader telefoner

Sune Zacho Madsen og hans medinitiativtager Martin Bossen er til daglig henholdsvis vagt og dørmand.

På arbejdet i nattelivet har de opdaget flere situationer, hvor særligt unge mennesker har haft brug for en hjælpende hånd. Derfor skal frivillige i Safe House kunne hjælpe med alt lige fra førstehjælp til en genopladning af en flad mobiltelefon.

Det er også planen, at de frivillige tre gange i timen skal patruljere langs Aalborgs havnefront, som ligger kun få hundrede meter fra Jomfru Ane Gade. Desuden kan folk, der bor tæt ved ’Gaden’, blive fulgt af en frivillig, hvis de føler sig utrygge ved at gå hjem alene.

Og muligheden for at være frivillig har fået mange til at melde sig allerede, fortæller Martin Bossen.

- Det er alt lige fra nyuddannede militærfolk til sygeplejersker med 30 års erfaring, som er villige til at komme ned og hjælpe.

Indtil videre er stedet finansieret med donationer fra blandt andet virksomheder. Men i fremtiden får private, via MobilePay, også mulighed for at give penge til endnu et af stedets opgaver.

- De penge, som bliver doneret via MobilePay, går til at få folk hjem fra byen. Så hvis man er blevet for fuld og ikke har de 150 kroner til en taxa hjem, så kan vi gå ind og betale, siger Martin Bossen.

  • "Jeg synes, det er en fin idé for dem, der føler sig usikre i nattelivet. I hvert fald for dem, der har følt sig usikre efter de to situationer er sket," mener Leah Bjerregaard Christensen. (Foto: Emma Astrup Sørensen © DR Nórdjylland)
  • "Jeg er usikker på, hvor meget unge kommer til at bruge det. Jeg tænker også, det kræver noget af dørmændene, som skal være opmærksomme på at få unge derned, og det er jeg ikke sikker på, de er," siger Mathias Ahlgren. (Foto: Emma Astrup Sørensen © DR Nórdjylland)
1 / 2

Tragiske sager har sat gang i debatten

Selvom omstændighederne omkring Mia Skadhauge Stevn og Oliver Ibæk Lunds død er vidt forskellige, satte de begge gang i en større debat om, hvordan nattelivet i Aalborg kan gøres mere sikkert.

Både byrådet, restaurationsbranchen, hoteller og private er kommet med forskellige forslag. Alt lige fra hegn opstillet på havnen til udvidede køreplaner for natbusserne er blevet nævnt som muligheder.

- Hvad der er det rigtige at gøre, tør jeg ikke at sige. Men jeg kan bare sige, at vi følte, at det her var det rigtige at gøre, siger Martin Bossen, der selv var på arbejde som dørmand den aften og nat, Oliver Ibæk Lund mistede livet. Her så han også den unge mand i Jomfru Ane Gade.

- Det gjorde indtryk. Og det gjorde, at jeg tænkte, at det ikke kunne vente med sådan et tilbud. Der er brug for det nu.

Tror I, det er realistisk, at Safe House kan forhindre situationer som det, der skete for Mia og Oliver?

- Jeg kan ikke stå her og love, at det vil forhindre, at det nogensinde sker igen. Men jeg er helt sikkert på, at vi kommer til at gøre en kæmpe forskel herinde, svarer Sune Zacho Madsen.

Safe House i Jomfru Ane Gade har åbent fra klokken 23 til 7 fredag og lørdag aften.