Salget af hjemløs-avis styrtdykker: Køberne betaler, men tager ikke avisen med hjem

Salget af Hus Forbi er faldet en tredjedel på et år. Mange giver nemlig pengene uden at tage avisen med - men det er en bjørnetjeneste.

Arkivfoto: Sælgerne af Hus Forbi får mindre tøj, fordi oplaget falder. Og så kan det blive en kold fornøjelse at sælge avisen om vinteren. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

"Behold avisen - og sælg den til en anden."

Sådan lyder det mange gange om dagen til sælgerne af hjemløse-avisen Hus Forbi.

Forbipasserende giver dem ofte de 20 kroner, avisen koster - men tager ikke avisen med. Og selv om de mange tror, at de gør en god gerning, så sker der faktisk det modsatte.

Det siger Henrik S. Pedersen, bestyrelsesformand i Hus Forbi. Han er tidligere hjemløs, men er stadig sælger af bladet.

Oplaget faldet med en tredjedel

På et år er oplaget af Hus Forbi faldet med en tredjedel, oplyser Henrik S. Pedersen, bestyrelsesformand for Hus Forbi (Foto: © Henrik S. Pedersen)

- Fra april i fjor til april i år er oplaget faldet med cirka 30.000 styk. Det svarer til et fald på en tredjedel, hvilket blandt andet skyldes, at folk ikke tager avisen med sig.

Med andre ord tjener sælgerne måske en ekstra skilling her og nu, men indtægterne falder hos Hus Forbi. Det har store konsekvenser for sælgerne.

- Sælgerne får både sommer- og vintertøj af os, men det bliver vi blandt andet nødt til at skære ned på, fordi indtægterne svigter, påpeger Henrik S. Pedersen.

Tag avisen med

Skulle katastrofen ske - at Hus Forbi måtte lukke - så står sælgerne uden mulighed for at have noget at stå op til og uden noget at sælge, der kan skaffe dem indtægter.

-Så det velmente råd er selvfølgelig: Tag avisen med. Det tjener både vi og sælgerne på. Desuden er det også en mere værdig måde for sælgerne at blive støttet på - nemlig ved at man køber et produkt og ikke yder noget velgørenhed, siger Henrik S. Pedersen.

Hus Forbi udkom første gang i august 1996. Anledningen var FN’s internationale fattigdomsår, og at København var europæisk kulturby ’96.

I dag har bladet cirka 2.750 registrerede sælgere. De fleste er i hovedstadsområdet, men bladet har sælgere over hele landet, specielt i andre større byer som Aarhus, Aalborg, Esbjerg og Odense.