Salget af julelys er faldet markant: 'Det ser sort ud'

To producenter af julebelysning ærgrer sig over, at julelyset står for skud i energikrisen.

Mindre brug af julelys i bybilledet får nu konsekvenser for producenter af julebelysning. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Mørket sænker sig som vanligt over Danmark i november og december.

Men i år vil det føles lidt mørkere, end det plejer.

Flere forretninger, virksomheder og offentlige institutioner har bebudet, at de dropper julebelysningen af hensyn til de trængte energimarkeder, og det kan mærkes hos to producenter af julebelysning.

Hos virksomheden Eco2light med hjemme i Aalborg, vurderer direktør Peter Balling, at omsætningen på julelys vil falde med 80 procent i forhold til normalen.

- Alle de ordrer, der er lagt klar i støbeskeen, er blevet stallet nu (gået i stå red.), siger han.

Virksomheden skulle blandt andet have lavet en hel julekærlighedssti, juleudsmykning i Knuthenborg Safaripark og en kopi af en stor rød Coca-Cola lastvogn, som skulle have stået på taget hos en vognmand.

Men intet af det bliver til noget.

Det skelsættende øjeblik for producenterne af julebelysning indfandt sig, da regeringen den 8. september meddelte, at al unødig belysning på offentlige bygninger skulle slukkes.

- Dagen efter døde vores telefoner fuldstændigt, fortæller Jesper ”Santa” Clausen, administrerende direktør hos en anden producent, Jada Light i Rødekro.

- Der er ingen ordretilgang i øjeblikket, så det ser rigtig sort ud, siger han.

De få opgaver, der lige nu ligger hos Peter Balling, handler primært om udskiftning af gamle LED-løsninger med nye mere strømbesparende pærer. Her er det et stort LED-snefug. (Foto: © Frederik Gatzwiller, DR Nórdjylland)

Mens Eco2light efter en fusion også har en stor forretning i salg af LED-systemer til industri og forretninger, er julelyset fortsat hovedområde for Jada Light.

Derfor rammer nedgangen ekstra hårdt her.

- Vi har stadig gode, loyale kunder, der skal have deres julelys op, og det glæder vi os selvfølgelig til at komme ud og lave. Men vi får absolut ikke så travlt, som vi plejer at have. Det er helt sikkert.

Man skulle have set tiden an

Jesper Clausen ærgrer sig over nedgangen af ordrer, fordi LED-julelys langt fra er den største strømsluger, eller gør de største indhug i økonomien sammenlignet med meget andet elektronik.

Priserne er steget, men hvad angår julelys, er det gået fra at handle om peanuts til at handle om pebernødder, siger han.

Jesper Clausen peger på en julebuk udstyret med moderne LED-pærer, som står i hans butik.

- Den koster måske 50 kroner at have tændt i to måneder. Det er fuldstændig absurd at begynde at diskutere det her som værende et økonomisk spørgsmål, siger han.

I stedet mener Jesper Clausen, at det handler om, at virksomheder og forretninger er bange for at blive udskammet eller udpeget som nogen, der ikke passer godt på energien.

Men når vi er i en energikrise med risiko for decideret energimangel, kan du så ikke se, at sådan noget som julelys måske er det sted, hvor et ikke gør så ondt at spare?

- Absolut, jeg er helt enig. Hvis vi står over for, at der skal slukkes for stikkontakterne, og store produktionsvirksomheder ikke kan fortsætte deres drift, eller at hospitaler skal køre på nødgeneratorer, eller børnehaverne ikke kan få strøm, så skal der da ikke være julelys. Det er jeg enig i. Men indtil da, så lad os nu lige tage det stille og roligt, siger han.

Også Peter Balling fra Eco2light mener, at der bør være bedre balance i tingene.

- Den billigste strøm, vi kan få, er den, vi ikke bruger, og det nemmeste ville jo være at slukke for hele skidtet. Men vi skal have en fornuftbaseret tilgang til det her, for jeg synes da stadig, at vi skal fejre julen og kærligheden, siger han.

Vil savne lys i mørket

De to virksomheder må nu i stedet koncentrere sig om at hjælpe de forretninger og bysamfund, som fortsat vil sætte julelys op.

Her ønsker flere at få installeret en timer, hvor lyset tændes og slukkes automatisk, eller få skiftet gamle LED-pærer ud med nye.

Hvis det stod til Peter Balling og Jesper Clausen, valgte flere den løsning i stedet for at lade julelyset blive på lagrene.

Når der nogle steder ingen julebelysning bliver i år, er det ikke blot de to leverandører, der vil kunne mærke det.

Det vil almindelige mennesker også kunne, mener de.

- Jeg havde da håbet på, at den skulle have lidt gas, og at vi skulle ud og nyde de her lækre røde og grønne julefarver med familien i julens tid, siger Peter Balling.

- Jeg synes, det er brandhamrende ærgerligt, for det er jo netop det, der skaber lys i mørket, siger Jesper Clausen.