Sange og historier om tandsmør: Børn skal lege sig til bedre sprog

For mange børn halter sprogligt efter, når de starter i skole. Det skal de lege sig af med.

Børnene rundt om bordet klapper og synger af lungernes fulde kraft.

- Vi skal læse, vi skal snakke, synger de i kor.

Sangen er en del af en projektet Sprogstart, der skal løfte børns sprogniveau. Alt for mange børn halter nemlig bagefter i det sproglige, når de starter i skole.

- Faktisk kan der være op til to års forskel i sprogevnerne, når de starter i skole, siger Ann Gritt Elmeskov, der er bibliotekar på Aalborg Bibliotek og projektleder i Sprogstart.

Derfor sidder de ældste børn i børnehaven Eventyrhuset i Aalborg omkring et bord og lærer om stort og småt, sort og hvidt i bogen Hr. Stroganoff.

Historien handler om en mand, der vil smøre sig en sandwich med tandsmør. Men den underliggende idé er klar: Børnene skal lære om modsætninger.

Og den tanke fanger børnene.

- Det er sådan en bog, hvor der er stor og lille og andre modsætninger hele tiden, fortæller 5-årige Aksel Birk, inden han skal pege på først det store franskbrød og siden det lille franskbrød på siden med boller og kager.

Projektet ruller nu ud i otte nordjyske kommuner. Over de næste to år skal bibliotekarer tage bøger og lege med ud i 43 børnehaver, så 1.000 børnehavebørn kan klappe, lege og synge sig til et bedre sprog.

I alt 43 børnehaver er med i projektet. Nøgleordet er leg.

- Legen er en helt naturlig del af børnenes verden. Det er den måde, de oplever verden på og tager til sig på, fortæller Dorthe Bleses, der er professor ved TrygFondens Børneforskningscenter og en del af projektet.

- Derfor er det vigtigt, at al undervisningen tager udgangspunkt i legen, siger hun.

Når børnene leger sig til et bedre sprog, så opdager de ikke, at de bliver dygtigere. Og meget tyder på, strategien virker.

I hvert fald på 5-årige Aksel Birk.

- Jeg kan godt lide Hr. Stroganoff. Den er sjov, fordi der er så mane modsætninger, siger han om lærebogen.