Sarah hørte om omstridt søvnmetode i mødregruppen: Nu sover hele familien sammen

I en lille familie fra Vejle har de prøvet rådene fra bogen 'Godnat og sov godt'.

Gode råd kan være dyre – eller i hvert fald meget tiltrængte, når man slås med at få sit barn til at sove.

Det vil de fleste forældre formentlig kunne nikke genkendende til.

Også i en lille familie fra Vejle.

Her kneb det i en periode med at få ro om natten, og derfor prøvede familien den nu meget omdiskuterede søvnmetode fra bogen 'Godnat og sov godt', som hundredvis af psykologer vil have trukket tilbage.

- Der var flere fra mødregruppen, der snakkede om den, og jeg tænkte, at det kunne være løsningen på vores problem, for vores første barn var ikke så nem at få til at sove, fortæller Sarah Dedieu, der i dag er mor til to.

I bogen rådes forældrene til ikke at trøste deres barn, hvis det for eksempel ligger i sengen og græder, før det skal sove.

Forældrene må gerne kigge til barnet, men målet er langsomt at vænne barnet til, at det ikke opnår noget ved at græde, så det opdager, at det skal falde i søvn på egen hånd.

Barnet skal nemlig ikke være ret gammelt, før barnets gråd er udtryk for andet end reelle behov som, at det for eksempel har ondt i maven eller lavet i bleen, argumenteres det i bogen.

Derfor bør man ikke motivere barnet til at græde unødigt.

Lød fornuftigt nok

For Sarah Dedieu lød det ikke som nogen helt dum tanke.

- Til at starte med syntes jeg egentlig, at det lød fornuftigt nok. Det lød som en god måde at få sit barn til at falde i søvn på, og jeg tror særligt, det var det med, at man med metoden faktisk skulle vise, at man var til stede. Det måtte give en form for tryghed, fortæller hun.

Der gik dog ikke ret længe, inden hun og hendes mand valgte at opgive metoden igen.

- Det gik ikke så godt. Han faldt ikke hurtigt i søvn, og han græd rigtig meget og i lang tid, fortæller hun.

Læs et kort uddrag fra bogen 'Godnat og sov godt' her:

Familien forsøgte sig samlet set i to uger.

- Men måske var jeg allerede efter den første uge begyndt at tvivle på, om det var noget, vi kunne gennemføre, for jeg syntes ikke, det var rart, og jeg syntes det føltes forkert, så vi endte med at droppe det, siger Dedieu.

Hele familien sover nu sammen

I stedet valgte familien at gå en anden vej.

De sov allesammen sammen i én seng, og nu hvor begge børn er blevet ældre, sover de i samme rum.

Det føles ganske enkelt bedre, og det viste sig også at være mere effektivt, fortæller Sarah Dedieu.

- Det fungerede bedre at give dem tryghed og nærhed, og det havde alle parter det bedre med, fortæller hun.

Går imod Sundhedsstyrelsen

Metoden som beskrives i 'Godnat og sov godt' stemmer da heller ikke overens med anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.

I en bog udgivet i april sidste år med titlen 'Sunde børn' giver Sundhedsstyrelsen en række råd til, hvordan man kan få barnet til at sove godt om natten på bestemte alderstrin.

Når barnet for eksempel er et til to år gammelt, kan det være en god idé at lade barnet blive liggende i sengen, hvis det har svært ved at sove og er uroligt. Men man bør trøste og berolige det, lyder det.

Generelt er det uhensigtsmæssigt at ignorere børns gråd, fortæller Annette Poulsen, oversygeplejerske med ansvar for børn og spædbørn hos Sundhedsstyrelsen.

- Gråden er et meget vigtigt kommunikationsredskab, siger hun og forklarer, hvad barnet kan forsøge at fortælle:

- Der er noget, jeg har brug for fra jer, kom og hjælp mig, kom og trøst mig, kom og tag jer af mig.

Måske en god ide at lytte

Selvom Sarah Dedieu nu selv har lagt metoden fra 'Godnat og sov godt' fra sig, har hun forståelse for, at andre forældre gerne vil prøve den af.

- Helt sikkert. Hvem vil ikke bare gerne have, at børnene falder i søvn og sover hele natten, så man også selv kan få sin nattesøvn? Det forstår jeg godt, siger hun.

Det gør dog indtryk på hende, at så mange psykologer nu går i rette med udgiveren Gyldendal og de påstande, der fremsættes i bogen.

- Når der er så mange fagfolk med forstand på, hvordan mennesker hænger sammen, der står frem, så skal man måske lytte lidt til dem.

- Men der er mange kloge mennesker ude i verden, og jeg tror også, det er vigtigt, at man lytter til sig selv, siger hun.

Sarah Dedieu tvivler selv lidt på, at familiens egen løsning, hvor børn og voksne sover sammen, vil blive blåstemplet af fagfolk.

- Det er der sikkert nogle søvneksperter der vil sige, er helt forkert, men det fungerer altså rigtig fint for os, siger hun og smiler.

Facebook
Twitter