Sclerose: Mange aflyste behandlinger

Aflyste lægeaftaler og problemer med akut behandling har konsekvenser, siger Scleroseforeningen.

Sclerosepatienter føler sig dårligt behandlet i sundhedssystemet. De oplever aflyste lægeaftaler og problemer med at få akut behandling. Arkivfoto.

Sclerosepatienter føler sig dårligt behandlet i sundhedssystemet. De oplever aflyste lægeaftaler og store problemer med at få akut behandling, og det betyder, at de risikerer at gå fra fuld arbejdsdygtighed til kørestol.

Det mener man hos Scleroseforeningen, som kalder forholdene for de scleroseramte for frygtelige.

Kristine Fiil fra Mors er mor til to og lider af sclerose. Hun har oplevet at få sin behandling på Aalborg Universitetshospital aflyst fem gange i træk.

- Jeg har kun fået det værre, også psykisk, fordi jeg skulle gå her og vente. Jeg vidste ikke, hvordan det så ud med min sygdom, før jeg kom til behandling, siger hun. 

Kørestol kan være konsekvensen

Kristine Fiil måtte vente to måneder længere end planlagt på at få den rette medicin. I perioden fik hun nedsat syn og tarmproblemer, og den oplevelse er hun ikke alene om.

En undersøgelse fra Scleroseforeningen viser, at 64 procent af sclerosepatienterne i Region Nordjylland har fået aflyst eller udskudt deres behandling på Aalborg Universitetshospital.

Samme undersøgelse viser, at 76 procent af patienterne har fundet det svært eller ligefrem umuligt at få en akut behandling af deres sygdom. Og de forhold er for ringe, mener foreningens direktør Mette Bryde Lind.

- Man kan blive så invalideret, at man i løbet af meget kort tid går fra at være fuldstændig velfungerende til at få så mange attack, at man sidder i en kørestol og ikke kan noget, siger hun.

Underbemanding er årsagen

Den manglende behandling er et stort problem, siger Finn Sellebjerg, der er professor på Neurocentret ved Rigshospitalet.

- Worst case kan man forestille sig, at der er mennesker, der kan få attacker, som planter dem i en kørestol og giver svær invaliditet resten af livet, og at det kunne have været undgået, hvis de havde fået den optimale behandling, siger han. 

På Aalborg Universitetshospital er forklaringen ganske enkelt, at den neurologiske afdeling er underbemandet.

- Aflysninger sker blandt andet på grund af sygdom hos lægen, hvor vi ikke har nogle andre læger, der kan tage over, siger Claudia Christina Pfleger, der er læge på afdelingen.

Ifølge Scleroseforeningen er flere end 13.000 ramt af sygdommen herhjemme.