Se billederne: Brunstig kronhjort troede den var en elg og prøvede at bestige elgko

Et ganske usædvanligt scenarie udspillede sig midt på vejen en tidlig morgen i Lille Vildmose.

Det er parringstid i Lille Vildmose, men kronhjorten, der en tidlig mandag morgen springer på en elg, får ikke noget ud af sine anstrengelser. (Foto: PRIVATFOTO © Willy Jensen)

Amatørfotograf og naturentusiast Villy Jensen på 64 år havde egentlig pakket fotoudstyret sammen og var på vej hjemover, da han fik sig en noget pudsig naturoplevelse.

Ud af skoven i Lille Vildmose i Himmerland kom en af de elgkøer, som man i løbet af de seneste to år har sat fri i vildmosen, i selskab med sin elgkalv, og Villy Jensen fik hurtigt kameraet fisket frem igen.

Sammen med de to var også en kronhjort, der viste sig at være mere end almindeligt parringslysten.

- De stopper op på vejen og stopper faktisk trafikken, og jeg fornemmer, at der er et eller andet med dem, for de var meget urolige, fortæller Villy Jensen.

Uroen når sit højdepunkt, da kronhjorten uden videre tilløb springer op på elgkoen i det, der tilsyneladende er et forsøg på at parre sig med den.

Hele scenariet bliver fanget af Villy Jensen, der hurtigt ser kronhjorten opgive sit foretagende, da elgkoen ikke er synderligt interesseret i at imødekomme kærlighedserklæringen.

- På det andet billede kan man rigtig se, at elgkoen er sur. Den har lagt ørerne ned, fortæller Villy Jensen.

For tiden besøger Villy Jensen Lille Vildmose tre gange om ugen for at få at opleve livet i mosen, og han kan godt ærgre sig over, at han ikke havde det store kameraobjektiv ved hånden, da han skulle fotografere akten, der udspillede sig på godt 100 meters afstand.

Det er imidlertid ikke første gang, at han har set elgene og kronhjorten sammen, og han har også fået billeder af dyrene helt tæt på.

- Men det her er det mest specielle, jeg har oplevet. Jeg har før set, at de går og gnider sig op ad hinanden, siger Villy Jensen, der efterhånden har spottet elgene i Lille Vildmose en del gange.

På Lille Vildmosecentret er man også bekendt med den unge kronhjort, der ofte færdes med elgkoen og elgkalven, når de bevæger sig rundt i mosen.

Faktisk går kronhjorten blandt de besøgende under kælenavnet ’Fætter Hjort’ for sin meget tætte relation til elgene.

Men man har ikke tidligere set kronhjorten gøre tilnærmelser på den her måde, fortæller naturvejleder ved Lille Vildmosecentret Jakob Konnerup.

- Det er et sjovt trekløver, hvor den ene ikke passer ind. Vi er spændt på at se, om den med alderen finder ud af, at den egentlig ikke er en elg, men en kronhjort, siger han.

'Fætter Hjort' i selskab med to voksne elge og en elgkalv i Lille Vildmose. (Foto: PRIVATFOTO © Villy Jensen)

Jakob Konnerup mener, at kronhjorten, der er et meget socialt dyr, har slået sig sammen med elgene for at få noget selskab, og at den her i brunsttiden er blevet forvirret og har ladet hormonerne tage overhånd.

- Unge kvier prøver jo også nogle gange at springe på hinanden, siger Jakob Konnerup, der ikke tror på, at der kan komme en kalv ud af kronhjortens anstrengelser.

Selv hvis kronhjorten havde styr på sit biologiske ophav og fandt en hind, er det da også tvivlsomt om den ville være i stand til at tiltrække sig opmærksomhed, da den endnu er for ung og lille til at tage konkurrencen op med de andre kronhjorte i vildmosen.

Dens gevir er også noget småt og en smule skævt, hvilket kan skyldes, at den ikke er helt klar til at gro et ordentligt gevir endnu, eller at den via et træ eller et hegn har pådraget sig en skade.

- Der er stadig chance for, at det kan blive en stor og flot kronhjort, men der er også den risiko, at den altid vil have en skavank, fortæller Jakob Konnerup, der er spændt på, hvilket gevir den kan mønstre næste år, når den har smidt det nuværende.

Derudover bliver det interessant at se om trioen klarer sig, hvis en af elgtyrene i den nuværende brunstperiode vil forsøge at parre sig med elgkoen.

- Man kan godt acceptere en teenager, der ikke rigtigt ved, hvad den har gang i, men begynder den at forstå, hvad det handler, så bliver al konkurrence ryddet af vejen. Det er spændende, om elgtyren vil se den som en konkurrent.

I Lille Vildmose er der i øjeblikket 12 elge og en større flok af krondyr.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.