Selvkørende biler på vej i Vesthimmerland

Vesthimmerlands Kommune lægger sig i selen for at få selvkørende biler på vejene allerede i år.

'Niveau 5'-køretøjer er biler, der ikke kræver en førers opmærksomhed, men som på alle tidspunkter er 100% selvkørende, oplyser Autonomous. (Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Allerede senere i år kommer der selvkørende biler på vejene i Vesthimmerland.

Det er planen i et nyt ambitiøst projekt, som kommunen præsenterede i dag.

Ideerne går blandt andet på at kunne sikre hjemmehjælpere og andre kommunale medarbejdere mulighed for at komme rundt til borgerne uden at skulle have opmærksomhed på trafikken.

- Vi omgør den passive tid til en effektiv arbejdstid, hvor man netop kan arbejde, mens man kører fra A til B. Det er de potentialer, vi har og kan være med til at udvikle, siger borgmester Knud Kristensen.

Han oplister tre grunde til, at lige præcis Vesthimmerland nu kan betragte sig selv som frontløber i forhold til selvkørende biler.

- For det første har vi fået ideen, for det andet har vi de folk, der har viden omkring det, og så har vi også en trafikhyppighed her, der gør, at det er en mulighed. Det ville ikke være muligt i en større by, siger Knud Kristensen.

Med i projektet er Fonden Autonomous, der har til formål at udvikle og implementere nye teknologiske løsninger, som de såkaldte 'Niveau 5'-køretøjer, der er designet til at køre på vejen uden, at føreren behøver at holde øje med vejen.

Det er teknologien sikker nok til, fortæller direktør i fonden, Henrik Schärfe.

- Sikkerhed er super vigtigt for os, og vi er helt sikre på, at det her er den hurtigste og bedste vej frem mod mere sikker trafik. De her biler bliver aldrig fulde, de kan i modsætning til os sende en sms og også opmærksomme på, hvad der sker omkring dem, og de kører ikke for stærkt, siger han.

Vesthimmerlands Kommune er i dialog med Transportministeriet om lovgivningen omkring de selvkørende biler, der endnu ikke er endeligt på plads.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.