Skagen-klitter genskabes: 'Vi er rigtig trætte af, at vi skal bruge tid på det her'

500.000 kroner er sat af til genetablering af klitterne ved Skagen Sønderstrand.

Arbejdet med at genetablere klitterne ved Skagen Sønderstrand starter i dag. (Foto: Heidi Trillingsgaard - DR Nordjylland)

I oktober sidste år fik nogle skagboer en udsigt med mere hav.

En gummiged havde over natten skrællet toppen af to klitter ved Skagen Sønderstrand, der er fredet og beskyttet natur.

I dag starter arbejdet med at genetablere de hærværksramte klitter - noget et flertal i Frederikshavn Kommune besluttede at frigive en halv million kroner til i slutningen af august.

- Vi er rigtig trætte af, at nogen øver hærværk på vores fælles værdier. Og vi er også rigtig trætte af, at vi skal bruge tid på det her, siger den socialdemokratiske borgmester Birgit S. Hansen.

Dronebilleder viser, hvordan klitten så ud, der hvor skaden er sket.

Skatteborgerne lægger ud

At klitterne for snart et år siden fik kappet toppen af, vakte en del opsigt og skabte frustration.

- Jeg er så forarget, og jeg er fuldstændig gal i skralden. Den skal bare op den klit, jo før jo bedre, sagde skagbo og pensionist Susanne Rubow tilbage i januar.

Hendes reaktion bundede i to klager over kommunens genopretningsplan, der betød, at kommunen ikke måtte påbegynde arbejdet, før sagen var afgjort. Det var de to sigtede i sagen, der var afsender på klagerne.

Der er endnu ikke nogen dømte i sagen, men kommunen kan gå i gang med reetableringen, fordi de i første omgang betaler, fortæller Birgit S. Hansen.

- Det koster nogle penge, som vi må lægge ud, og så skal vi – og det går vi benhårdt efter – få dem tilbage, for det er ikke skatteborgernes problem.

- Det er ikke fair, at man kan lave sådan et nummer her, hvor skatteborgerne skal betale. Det skal skadevolder. Det går vi efter, at de bliver dømt til.

Graver sandet tilbage

En gravemaskine er nu i gang med at grave sandet, der blev skubbet ned på stranden, tilbage og op på klitten, så den kan få sit oprindelige udseende igen.

Op til at arbejdet har kunnet påbegyndes, har kommunen fået foretaget eksterne landinspektører, droneoverflyvninger og opmålinger. Derudover har man fundet gamle billeder af, hvordan der så ud inden hærværket fandt sted.

- Det her hærværk har gjort skade på både beskyttet og fredet natur, så vi har pligt til at reagere, siger borgmester Birgit S. Hansen.

Først skal sandarbejdet i gang, og det regner man med er færdigt i denne uge. I næste uge skal der plantes hjelme, som minder om marehalm. Det skal plantes for at holde sandet på plads.

Ulla Gelstrup glæder sig over, at klitterne nu genskabes. (Foto: Heidi Trillingsgaard - DR Nordjylland)

'Jeg klapper i hænderne'

På stranden er skagbo Ulla Gelstrup glad for at se, at arbejdet er påbegyndt:

- Det er et dejligt syn. Vi skal have reetableret den klit. Ikke så meget for klittens skyld, men for at andre ikke får samme gode idéer og begynder at ødelægge fredede områder.

For når området er fredet, så er det fredet, siger hun:

- Det er et fuldstændigt unikt område det her, og det skal det have lov at blive. Jeg klapper i hænderne.

Poul Borregaard forstår ikke, hvorfor man genskaber klitterne. (Foto: Heidi Trillingsgaard - DR Nordjylland)

Området har også en særlig plads hos Poul Borregaard fra Skive. Han har tilbragt en del tid i Skagen med sin kone, der er skagbo. Han husker, hvordan der så ud førhen.

- Jeg forstår ikke, hvorfor man genetablerer klitten, for den flytter sig hele tiden. I 60’erne var der ikke ingen klitter her, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, man kan rette lidt på det og så lade vorherre råde for resten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk