Skagenhuse drukner i nybyggeri og tilbygninger: 'Kommunen giver alt for ofte lov'

Frederikshavn Kommune sætter Skagens kulturarv over styr ved at give dispensationer til byggeri, mener flere parter.

Skagen er kendt for de gamle, gule fiskerhuse med røde tegltage. Et fire meter højt anneksbyggeri på nabogrunden er ved at rejse sig lige bag Tina G. Jensen og familiens sommerhus i Vesterby i Skagen. (Foto: Christine Nørgaard DR Nordjylland © (C) DR Nordjylland)

I den gamle fiskerbydel Vesterby i Skagen bygges og renoveres der på mange af de gamle, gule bygninger.

Ved siden af et af fiskerhusene er et anneks ved at skyde i vejret. Men ikke alle synes godt om byggeriet, eller når der bygges andre steder i den kendte turistby.

Tina G. Jensen og hendes familie ejer fiskerhuset i Skagen Vesterby, hvor naboen bagtil er i gang med at bygge en 11 gange 10 meter lang vinkelbygning med anneks og redskabsskur, der rager cirka fire meter op i luften.

- Vi fik os noget af en overraskelse, da vi kom herop i juleferien og opdagede, at man var i gang med at rejse bygningen lige op til vores baghave, fortæller hun.

Naboen, der opfører bygningen, ønsker ikke at stille op til interview om byggeriet, men understreger i en mail til DR, at han har fået byggetilladelse uden indsigelser fra kommunen.

Bygningen, som en lokal arkitekt har tegnet, får sorte træsider, gule vandskurede vægge og rødt tegltag efter kommunens anvisninger, oplyser ejeren.

Tina G. Jensen har også fået besked fra Frederikshavn Kommune om, at alt er gået efter bogen, hvad angår byggetilladelser.

I foreningen By og Land, der arbejder for at bevare det oprindelige bymiljø i Skagen, mener formand Poul Nedergaard, at byen er ved at miste sit oprindelige særpræg, som turister kommer langvejs fra for at opleve.

- Frederikshavn Kommunes lokalplaner for de bevaringsværdige områder er alt for slappe, og kommunen giver alt for ofte lov, når folk vil bygge om.

- Man bygger enormt store annekser, og den oprindelige skala for husene i byen forsvinder, fordi de store annekser tager magten fra det nuværende byggeri, mener han.

Foreningen har for nylig klaget over, at den ikke er blevet hørt ved byggeprojekter på tre bevaringsværdige huse på Lodsvej og Østerbyvej. Det gælder blandt andet byggeriet af et stort anneks.

Ombygningerne er katastrofale for Skagens kulturarv, mener Poul Nedergaard.

- Der gives dispensationer for stort set alt. Nedrivning af skorsten, ændring af tag og døre og vinduer. Sågar også parkering med parkeringspladser inde i haverne, hvor bilerne slet ikke hører hjemme, siger formanden.

Kommunen vil lytte til kritikken

I Frederikshavn Kommune siger formanden for Plan- og Miljøudvalget, Mette Hardam (V), at hun har tillid til, at forvaltningen tager hensyn til det særlige bymiljø i Skagen, når der gives tilladelse i byggesager.

Hun er dog klar til at lytte til kritikken fra dem, der mener, at kommunen giver tilladelse til alt for mange om- og tilbygninger på de historiske huse.

- Jeg hører en kritik af, at vi mangler ekspertise. Det har jeg ikke har indtryk af, at vi gør. Men kritikken gør indtryk, og jeg tror da på, at vi altid kan klæde hinanden bedre på til at tage beslutninger.

By og Land frygter, byen vil miste sit særpræg, hvis de gamle fiskerhuse bliver moderniseret, dermed har turisterne ingen grund til at besøge byen.

Det må ikke ske, siger udvalgsformanden, Mette Hardam.

- Vores turister er alfa og omega for Skagen, så det er der ingen politiker, der er interesseret i at ødelægge.