Skatteborgere kan ende med regningen efter ulovlig kystsikring

Hvis det ikke lykkes politiet at finde dem, der før jul hældte beton ned af kysten ved Lønstrup, så kan kommunen selv komme til at betale

Det er endnu ikke kommet frem, hvem der bestilte en entreprenør til at hælde beton ned ad skrænten ved Lønstrup. (Foto: Jesper Nørgaard Thomsen © DR Nórdjylland)

Regningen for at fjerne den ulovlige kystsikring ved Lønstrup ved den nordjyske vestkyst kan ende hos Hjørring Kommune og dermed skatteborgerne.

Kort før jul hældte ukendte personer beton ud over skrænten syd for byen for at forhindre, at nogle af de yderste sommerhuse falder i vandet. Nu frygter Søren Smalbro (V), formand for teknik og miljøudvalget i Hjørring kommune altså, at kommunen kan komme til at stå med oprydningsopgaven.

- Hvis det mod forventning ikke lykkes at finde ud af, hvem det er, som har hældt det beton ned, så vil det jo til syvende og sidst blive kommunen, som skal ud og rydde op. Det vil sige for Hjørring Kommunes skatteborgeres regning, siger udvalgsformanden.

Men man forsøger stadig, at få regningen placeret hos andre end kommunen. Politiet efterforsker sagen, og samtidig har Kystdirektoratet varslet sommerhusejerne i det berørte område, at de skal stå for at få betonen fjernet. Men ingen har endnu påtaget sig ansvaret og sommerhusejerne har indtil i dag, torsdag, til at svare på varslet. Herefter vil Kystdirektoratet tage stilling til, om der skal gives et decideret påbud.

Erling Mikkelsen, der er formand for grundejerforeningen Strandfogedgården, hvor sommerhusene ligger, synes det er problematisk, at man på den måde mistænker mange i stedet for at finde de egenlige personer bag.

Han tror da heller ikke, at kystsikringen bliver taget væk foreløbig.

- Den bliver ikke fjernet. Det tror jeg ikke. Det må man finde ud af hen ad vejen, hvad man vil gøre ved den, siger grundejernes talsmand.

Tre sommerhusejere har fået påbud om rømme deres huse, efter der er konstateret skred og revner i sandet så tæt på, at det er for farligt at opholde sig på stedet.

Udvalgsformand Søren Smalbro (V) har stadig en tro på, at politiet finder frem til personerne bag, så kommunen ikke står med regningen, men det kan komme til at tage tid, inden sagen er endelig afsluttet.

- Umiddelbart kunne jeg godt forstille mig, at det bliver liggende, indtil man finder ud af, hvem der har hældt det derned, siger han.