Skidt sæson for danske vinavlere

Årgang 2015 fra de danske vinbønder bliver en sjældenhed. Hvis den overhovedet kommer til salg.

  • Vinavler Jan Thrysøe i den våde vinmark på Guldbæk Vingård. Han forudser et katastrofeår for dansk vinavl, hvis ikke temperaturerne stiger. (Foto: © Jacob Agerholm, DR Nórdjylland)
  • Vinavler Jan Thrysøe i den våde vinmark på Guldbæk Vingård. Han forudser et katastrofeår for dansk vinavl, hvis ikke temperaturerne stiger (Foto: © Jacob Agerholm, DR Nórdjylland)
1 / 2

Årgang 2015 fra de danske vinbønder bliver en sjældenhed. Hvis den overhovedet kommer til salg.

Erhvervsavler Mogens Damsgaard med vingården Alderslyst ved Hjallerup tvivler på, at han har vin at fylde på flasker i år. Vejret har været for koldt for vinplanterne.

​Blomstrer to måneder for sent

​​

- De er først ved at blomstre nu, hvor de plejer at blomstre omkring 1. juni. Det kan godt være der kommer nogle druer, men jeg tror ikke på, at vi kan få dem modne, siger han.

Fra vinbonde Jan Thrysøe fra Guldbæk Vingård syd for Aalborg lyder samme nedslående melding om årets vinhøst.

- Det ender som et rigtig skidt år, hvis ikke varmen kommer nu. Men det er noget vi som danske vinavlere må kalkulere med. Sidste år var langt bedre, siger Jan Thrysøe.

Vinavlere over hele landet er ramt af det kolde vejr.

Faktisk har vinhøsten ikke tegnet ringere i de femten år Danmark har været godkendt af EU som vinproducerende land. Det vurderer formanden for Danske Vingårde Sven Aage Hansen.

- Tingene er så meget forsinket. Især blomstringen. Det bliver nærmest et katastrofeår for dansk vinavl vil jeg tro, siger han