Når de studerende på professionshøjskolen University College Nordjylland i Aalborg møder ind til dagens undervisning, bliver de mødt med et helt nyt krav.
De kommende bygningskonstruktører, markedsføringsøkonomer og datamatikere, der bliver uddannet på skolen, skal fra i dag bære mundbind i skoletiden.
- Jeg tænker, det er helt fint. Vi ved jo, at smitten breder sig blandt unge, så selvfølgelig skal der gribes ind, siger Amanda Haugaard, der er en af de studerende, som allerede har iført sig mundbindet her til morgen.
Skolens ledelse har truffet beslutningen, fordi det ikke er muligt at overholde kravet om minimum én meters afstand i klasselokalerne på to af skolens campusser. Det er kun i de situationer, hvor der ikke kan holdes den påkrævede afstand, at mundbindet skal på.
- Vores klasselokaler er meget traditionelle, og vi har typisk 30 studerende i en klasse. Derfor er det ikke muligt at holde den nødvendige afstand. Så for at være på den sikre side, har vi valgt kravet om mundbind, fortæller Henriette Eduardsen, der er uddannelseschef på University College Nordjylland.
1.800 studerende skal bære mundbind
Den nordjyske professionshøjskole har i alt seks forskellige campusser rundt omkring i landsdelen.
Men indtil videre er der kun indført krav om mundbind på to af skolens campusser i Aalborg.
På de resterende fire campusser skal de studerende ikke bære mundbind. Her kan man nemlig godt overholde afstandskravet.
Normalt går der omkring 4.500 elever på de to berørte skoler. Men i forvejen har begge skoler indført en kapacitetsgrænse på grund af den nuværende situation med coronavirus.
Det betyder, at det til dagligt kun er op til 1.800 elever, der færdes på skolerne.
Resten af eleverne er enten i praktik eller laver projektarbejde hjemmefra.
Uddannelseschefen ved godt, at det nye krav måske kommer til at give nogle udfordringer.
- Det kan selvfølgelig godt blive lidt varmt under mundbindet. Derfor opfordrer vi vores undervisere til at variere hverdagen lidt mere. Og så skal vi huske at lufte mere ud og holde flere pauser end normalt, siger Henriette Eduardsen.
‘Det bliver specielt’
I klasselokalerne på de to skoler ligger der nu store stakke af mundbind klar.
Allerede inden de nye tiltag blev indført, havde skolen indkøbt 100.000 mundbind, så de studerende skal ikke selv skal ud at investere i værnemidlerne.
Mundbindene skal på fra i dag og foreløbigt frem til den 30. november.
Selvom de studerende bakker om op beslutningen, bliver den kommende tid meget anderledes.
- Jeg tror, det bliver specielt. Og det kommer helt sikkert til at kræve noget tilvænning, siger Christoffer Johansen.
Amanda Haugaard er glad for løsningen med mundbind, hvis alternativet var at skulle undervises over computeren igen.
- Selvom vores online-undervisning fungerer fint, så er det da noget sjovere at få lov at møde sine klassekammerater og undervisere i virkeligheden, siger hun og fortsætter:
- Vi havde lidt set den komme. Det var bare et spørgsmål om tid, inden det skulle ske. Vi har ikke glædet os til at skulle have mundbind på, men hvis vi gerne vil opretholde en hverdag, hvor vi kan passe vores studier, så er det en nødvendighed.
Taskforces har anbefalet nye krav
På hver af University College Nordjyllands campusser har man nedsat såkaldte taskforces, der vurderer, hvilke retningslinjer der skal indføres.
Det sker blandt andet på baggrund af myndighedernes udmeldinger og input fra skolens studerende.
Det er disse taskforces, som har anbefalet de nye krav.
Da landet lukkede ned i foråret, måtte University College Nordjylland, ligesom mange andre uddannelsesinstitutioner, flytte al deres undervisning online.
Men den mulighed tager man altså ikke i brug nu.
- Vi vil rigtig gerne have vores studerende her på campus, for vi ved, at når eleverne møder hinanden og vores undervisere, giver det noget andet, som vi ikke kan opnå online, siger Henriette Eduardsen.