Skoleelever undervises i at undgå krænkere

Red Barnet rejser i disse dage rundt på skoler for at advare mod trænere og ledere, der misbruger de unges tillid.

Det sker sjældent, men de unge skal skal være bevidste om, hvad de skal gøre, hvis trænere eller ledere i foreningslivet begår overgreb, mener man hos Red Barnet. (Foto: Maya Aagaard Hvirring © DR Nórdjylland)

En række skoler i Aalborg, Aarhus, København og Kerteminde har i disse dage besøg af Red Barnet.

Organisationen rejser rundt og holder oplæg for de unge, hvor de underviser dem i, hvordan de skal reagere, hvis de bliver mødt af voksne trænere, ledere eller præster, som vil udsætte dem for seksuelle overgreb.

En undersøgelse fra 2016 lavet af SFI viser, at en ud af otte unge i 8. klasse har oplevet seksuelle overgreb i en eller anden forstand.

Som oftest er det en jævnaldrende, der står bag, men det kan også være familiemedlemmer eller tillidspersoner i foreninger eller institutioner.

- Vi ved, at der foregår seksuelle overgreb, og det vi kalder 'grooming', hvor voksne udnytter deres magtposition for at begå overgreb på børn og unge. Hvis det sker, skal de kunne sige fra, og det er det, vi snakker med dem om, siger Gitte Jakobsen, socialrådgiver ved Red Barnet.

Hun afviser, at man kommer til at skræmme børnene ved at gøre dem bekendt med risikoen.

- Vi gør meget ud at sige til børnene og de unge, at det er vigtigt og godt at have voksenvenner, men de skal også vide, at det er forbudt for en voksen at begå overgreb på dem, siger Gitte Jakobsen.

Hos Danmarks Idrætsforbund tager man godt imod tilbudet fra Red Barnet.

- Heldigvis sker det ikke ret tit, at der begås overgreb, gudskelov, siger Jan Darfelt, pædofilikonsulent hos DIF.

- Men det gør også, at det bliver svært at forebygge. Man slækker på paratheden, og så er man ikke forberedt, hvis det sker, fortsætter han.

På Red Barnets hjemmeside kan du læse mere om, hvad du kan gøre, hvis du har mistanke om overgreb mod børn.

Facebook
Twitter