Skulle lægge nye kloakrør: Massegrav dukket op midt i Aalborg

Skeletterne menes at være faldne bønder fra borgerkrig i 1534.

Arkæolog Kenneth Nielsen står i den massegrav fra middelalderen, som blev opdaget, da man skulle lægge nye kloakker i Tiendeladen i Aalborgs midtby

- Det er godt nok ikke noget, vi ser hver gang, der bliver gravet i jorden her.

Middelalderarkæolog Kenneth Nielsen fra Nordjyllands Historiske Museum ved godt, at der ligger mange skeletter i området ved Budolfi Kirke i Aalborg.

For her har ligget en gammel middelalderkirkegård, og området har også været krigsskueplads på samme tid.

Men ligefrem at finde en massegrav er dog ikke hverdagskost - selv for en arkæolog.

Under arbejdet med at lægge kloakrør i Tiendeladen i det centrale Aalborg dukkede en masse skeletter frem - ti i alt - alle begravet på samme sted.

Bondehær blev slagtet af lejesoldater

Der er efter al sandsynlighed tale om faldne personer fra den danske borgerkrig Grevens Fejde med feltherre Johan Rantzaus storm på Aalborg. Massegraven kan derfor dateres til den 18. december 1534.

- Vi kan se, at personerne har deltaget i et slag, for især skeletternes hoveder er fyldt med hugskader fra skarpe våben som sværd og hellebarder (en kombination af lanse eller spyd og en økse, red), forklarer Kenneth Nielsen.

På billedet her kan man tydeligt se hugskaderne på skeletternes hoveder. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Skeletternes indbyrdes placering viser, at de døde er lagt i graven med stor hast, og foreløbige undersøgelser viser desuden, at det udelukkende er mænd.

- Vi tror, skeletterne stammer fra de faldne fra bondehæren, der blev slagtet af professionelle tyske lejesoldater. Og de er kommet i en massegrav nogle få timer efter, at slaget er blevet afsluttet, siger Kenneth Nielsen.

Grevens Fejde

  • Stormen på Aalborg var en af mange krigshandlinger, der fandt sted under borgerkrigen Grevens Fejde (1534-1536).

  • Under krigen kæmpede Johan Rantzau som feltherre for kong Christian 3., mens Skipper Clement kæmpede til fordel for den tidligere konge Christian 2.

  • Forhistorien til Johan Rantzaus angreb var den, at Skipper Clement i september 1534 havde indtaget Aalborg fra søsiden og holdt byen frem til december, hvor hans bondehær og byens borgere tabte den til Johan Rantzaus lejetropper.

  • Fundet af massegraven er gjort på det område, hvor den daværende kirkegård til den nu nedlagte Skt. Peders Kirke lå. Og en del af angrebet på Aalborgs befæstning den 18. december 1534 fandt netop sted ved Skt. Peders kirkegård.

  • Det er derfor sandsynligt, at den fundne massegrav stammer fra netop dette slag.

  • Kilde: Nordjyllands Historiske Museum

Bønder eller lejesoldater?

I 2014 blev der lige ved siden af fundet tilsvarende skeletter med voldsomme hugskader, som også lå gravlagt oven i hinanden.

Dengang viste blandt andet dna-analyser af 18 individer, at der var tale om lokale, nordjyske borgere, og at skeletterne kunne dateres til omkring det tidspunkt, hvor stormen på Aalborg fandt sted.

Nu skal de nye skeletter registreres.

- Vi skal have dem ind til analyse, så vi kan få bekræftet, om der også her er tale om lokale oprørsbønder, eller om det måske denne gang er faldne tyske lejesvende, der er blevet begravet, siger Kenneth Nielsen.

Skeletterne vil i nær fremtid blive udstillet på Nordjyllands Historiske Museum, der iøvrigt har til huse ganske få meter fra findestedet.

Opdateret med video.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk