Slut med Spider-Man, Disney-prinsesser og klublogoer: Børnehave har lavet deres egen tøjpolitik

I børnehaven og vuggestuen 'Mikael & Bette Mikael' i Hjørring ønsker man ikke, at børnene skal konkurrere med hinanden om hvilken slags tøj, de har på.

Bøllehat og tøj uden tryk er hverdagen for børnene i børnehaven 'Mikael'. (© Hjørring Kommune)

Der er ikke tale om en decideret dresscode, men går ind man ind ad lågen hos børnehaven og vuggestuen ’Mikael & Bette Mikael’ i Hjørring her til morgen, vil man hverken finde prinsesser, action-figurer, dinosaurer eller fodboldlogoer på børnenes tøj.

I børnehaven, der er privat og en del af Rudolf Steiner-netværket, har man nemlig besluttet, at man ikke vil lade børnene komme i tøj med tryk på.

Det er vores overbevisning, at de voksne ved bedst. Børnene ville jo spise fredagsslik til morgenmad, hvis de fik lov, så vi tør godt tage ansvar i forhold til deres barndomsliv.

Line Jensen, Børnehaveleder

Det skal ikke være sådan, at børnene bedømmer hinanden på det tøj, de har på, forklarer børnehaveleder Line Jensen.

- For os er der egentlig ikke så meget hokus-pokus omkring det. Det handler om noget helt lavpraktisk. Vores solpolitik beskytter børnenes hud, og vores tøjpolitik beskytter børnenes barndomsliv. De kommer i kraft af sig selv nu og ikke i kraft af at være Spider-Man eller en Disney-Elsa (karakter fra animationsfilmen Frost, red.), siger hun til P4 Nordjylland.

Ok med striber og prikker

Mens logoer og diverse figurer altså er bandlyst, må børnene gerne møde op med striber, prikker og andre mønstre på tøjet.

Tidligere har børnehaven erfaret, at der kan opstå en form konkurrence mellem de helt små børn, når de møder op i tøj med stærk signalværdi.

- Det kan blive brugt lidt som en forhandling i en leg, eller betyde, at man ikke kan være med i legen, hvis man har det forkerte fodboldhold på trøjen, siger hun.

Børnehaveleder Line Jensen foran Rudolf Steiner-børnehaven 'Mikael', der også har en lillebror i form af vuggestuen 'Bette Mikael'. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

I bund og grund handler det også om at turde at sætte nogle klare retningslinjer for børnene, forklarer børnehavelederen.

- Det er vores overbevisning, at de voksne ved bedst. Børnene ville jo spise fredagsslik til morgenmad, hvis de fik lov, så vi tør godt tage ansvar i forhold til deres barndomsliv, siger Line Jensen.

Hun er ikke bekymret for, at børnene skal blive overladt til dem selv den dag, de skal begynde i skole og møder en dagligdag, hvor reglerne er blødere.

Man behøver ikke altid at få sin vilje.

Sisse Holm Lundtoft, forælder

Line Jensen oplever derimod, at børnene står stærkere, når de ikke bliver ’fodret’ med, at de skal have forskellige motiver og symboler på deres tøj.

- Jeg har fået tilbagemeldinger på børn, der er startet i skolen og har meldt sig ud af det ræs, siger hun.

- Det har aldrig været vores job som pædagoger at skulle udsætte dem for alt det, de måske kan blive udsat for, når de skal i skole. Vi mobber dem heller ikke eller skælder dem ud, så de er rustet til det. Men vi forsøger at danne nogle børn med stærke rødder.

Hos forældrene har reaktionerne været blandede, men langt de fleste har været positive om tøjpolitikken, når de først har fået forklaret, hvad der ligger bag, oplyser Line Jensen.

Heller ikke mor til lille Ibbi, der i dag har lyseblå kjole på, Sisse Holm Lundtoft, ser nogen problemer i regelsættet.

- Det rører mig faktisk slet ikke. Det vigtigste for mig er, at jeg har et barn, der trives, og som er glad for at komme i børnehave, og det har jeg helt bestemt, siger hun.

Hun er til gengæld glad for, at institutionen bidrager til at sætte grænser for børnene.

- Man behøver ikke altid at få sin vilje. Det er også det med at lære at udsætte sine behov og ikke altid at kunne gøre det, man selv synes, siger hun.

Hos ’Mikael & Bette Mikael' har man desuden besluttet at følge solrådet fra Kræftens Bekæmpelse, når de er udenfor. Det betyder, at børnenes tøj altid skal gå ned over henholdsvis albuer og knæ, uanset hvor varmt det er. Derudover skal børnene have en bøllehat på hovedet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.