Små teatre frygter skatteregning

Krav om skattebetaling kan koste små teatre hundredetusindvis af kroner

Hvis Skat kræver, at Teater Nordkraft skal betale skat af de sidste tre års overskud, så skal teatret af med omkring 250.000 kroner. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)

De går og bider negle og ryster i bukserne på Teater Nordkraft og andre mindre teatre. Og det er ikke fordi, de øver på et nyt stykke.

Årsagen er, at de frygter, Skat kræver de skal betale skat og aflægge regnskab.

- Jeg er bekymret, fordi jeg har set andre teatre har fået lignende krav, siger leder af Teater Nordkraft Jacob Højgaard Jørgensen.

Vi synes, det er ærgerligt, hvis de penge som er afsat til at lave kunst og kultur for borgerne i Aalborg skal bruges til revisorer og administrative omkostninge

jakob højgård jørgensen, leder teater nordkraft

Han frygter at Skat kræver, at teatret betaler skat af sit årlige overskud og skal aflægge regnskab som en erhvervsmæssig virksomhed. Hidtil er teatret som almennyttig virksomhed sluppet.

- Vi synes, det er ærgerligt, hvis de penge som er afsat til at lave kunst og kultur for borgerne i Aalborg skal bruges til revisorer og administrative omkostninger, siger han.

Skat: Teatre er erhvervsmæssig virksomhed

Jacob Højgaard Jørgensen håber, at folketingspolitikerne griber ind, så de små teatre slipper.

- Jeg håber da, at politikerne vil tage det alvorligt og ligestille os med de store teatre, muserne og en lang række andre offentlige virksomheder, som udfører den slags public service opgaver, som vi gør.

Hvis Skat kræver, at Teater Nordkraft skal betale skat af de sidste tre års overskud, så skal teatret af med omkring 250.000 kroner.

Også Vendsyssel Teater, Himmerlands Teatret, Limfjordsteatret og Thy Teater er omfattet af Skats nye praksis.

Ifølge Skat blev praksissen fastlagt af Landsskatteretten i 2002 i forbindelse med afgørelsen af en sag.

Men små teatre bør ikke betale Skat, mener formanden for Folketingets Kulturudvalg nordjyske Orla Hav fra Socialdemokraterne.

- Jeg skal ikke udelukke, det kan se fornuftigt ud fra et skattemæssigt synspunkt. Men hvis vi vil have et alsidigt kulturtilbud, så bør vi anlægge en bredere betragtning, og det skal reglerne afspejle, siger han.

Teatrenes Interesseorganisation henvendte sig i oktober til kulturminister Bertel Haarder fra Venstre - foreløbig uden resultat. Men Kulturudvalgets formand Orla Hav tager gerne sagen op.

- Jeg synes, de har en god sag, som jeg gerne vil være med til at kigge på, siger han.

Han anbefaler teatrene at bede om foretræde hos Folketingets Kulturudvalg og Skatteudvalget.

Teaterleder Gitta Malling fra Limfjordsteatret og formand for Teatrenes Interesseorganisation glæder sig over opbakningen fra Orla Hav, og vil nu se på muligheden for at bede om foretræde for begge udvalg samtidig.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.