Smittefare: Kan man blive syg af en pakke fra udlandet?

Hvor stor er risikoen egentlig for at blive syg af en pakke? Det kommer an på flere ting.

Det kan ikke undgås, at der er bakterier og virus i pakker, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man bliver syg af det. (Foto: Grafik: Signe Heiredal © dr)

Hvis du planlægger en rejse til fjerne steder som Asien, Afrika eller Sydamerika, skal du også tit sørge for at blive vaccineret mod forskellige sygdomme.

Skal du for eksempel en tur til Kina anbefaler Statens Serum Institut, at du vaccineres mod Hepatitis A og difteri, samt tager tabletter for malaria alt efter hvor i landet, du rejser og i hvor lang tid. Samtidig er der en forhøjet risiko for at blive smittet diverse bakterier.

#SPØRGNORDJYLLAND

Karsten Lund fra Sindal har spekuleret på, om man kan blive syg af bakterier eller virus i pakker, som bliver sendt fra udlandet.

Hos DR P4 Nordjylland forsøger vi hver fredag under kasketten "#SPØRGNORDJYLLAND" at finde et svar på et spørgsmål lidt ud over det sædvanlige.

Har du en undren i det nordjyske? Så skriv til nord@dr.dk - så er det måske dit spørgsmål, vi tager op.

Men hvad nu hvis du bestiller en pakke fra Kina. Skal du så være bekymret for, at den kan indeholde bakterier eller virus, som kan gøre dig syg?

Danskerne er nemlig rigtige glade for at købe varer i Kina. Hvert år bestiller og modtager vi flere end ti millioner forsendelser fra Kina.

Derfor har vi spurgt en ekspert på området: Elsebeth Tvenstrup Jensen, overlæge på Statens Serum Institut.

- Ja, der kan sagtens være bakterier eller virus i pakker, som kan gøre dig syg – i hvert fald i teorien. Men vi kender ikke aktuelt til nogle tilfælde, hvor folk er blevet syge af pakker fra udlandet, siger hun.

Hun peger på, at da de bestilte produkter er produceret af mennesker, så kan de godt overføre bakterier fra deres omgivelser til produkterne.

Det kan være bakterier som stafylokokker, som sidder på huden, eller virus, som kan give roskildesyge, hvis medarbejderne på fabrikkerne har haft en dårlig hygiejne.

Ifølge Elsebeth Tvenstrup Jensen, overlæge ved Statens Serum Institut, er der en forholdsvis lille risiko for at blive syg af bakterier eller virus fra en pakke. (Foto: Søren K. Nielsen © DR Nórdjylland)

Hvis man ser i den lidt mere alvorlige ende, er der også andre virus, som kan overleve, fortæller Elsebeth Tvenstrup Jensen.

- I nogle tilfælde kunne et hepatitis A-virus godt overleve i en pakke i længere tid.

Så svaret er faktisk ja. Man kan godt blive syg af pakker fra udlandet, men reelt er risikoen ikke så stor.

Men der er ifølge overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen flere ting, man selv kan gøre for at minimere risikoen.

- Man kan rengøre produktet, når man modtager pakken. Hvis det er tøj, kan man vaske det i vaskemaskinen, eller hvis det er noget, som et barn kan finde på at putte i munden, kan man vaske det af, siger hun.

Men der er også nogle produkter, det er svære at rengøre.

- Hvis man har købt kosmetik, er der faktisk ikke så meget, man kan gøre. Man kan teste det på et lille område af huden først (for at se, om der kommer en reaktion, red.), men ellers er der ikke så meget andet at gøre, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.

Hun gør opmærksom på, at der ikke er tilsvarende regler for produktionen og indholdsstoffer i kosmetik i udlandet, som der er i EU.

Som konklusion på hele spørgsmålet siger Elsebeth Tvenstrup Jensen:

- Der er helt sikkert bakterier og virus med pakkerne, men sandsynligheden for, at det er nogle, man bliver syge af, er ret lille.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.