Sociale virksomheder lærer at tjene penge

De har et stort socialt hjerte og er gode til at få fleksjobbere i job. Det Sociale Vækstprogram skal hjælpe socialøkonomiske virksomheder til også at løbe rundt.

Ifølge Inger Steen Møller, direktør for Huset Venture Nordjylland, har mange socialøkonomiske virksomheder et stort socialt hjerte, mens det måske kniber med at kunne drive en forretning. (Foto: Per Christensen © Huset Venture)

Det skal være en god forretning at tage socialt ansvar.

Det mener Huset Venture Nordjylland, der hjælper fleksjobbere i beskæftigelse, når de af helbredsmæssige årsager ikke er i stand til at arbejde på fuld tid. 

Virksomheden er netop udpeget som en af fem, der skal deltage i Det Sociale Vækstprogram under Beskæftigelsesministeriet.

- Mange socialøkonomiske virksomheder har den udfordring, at vi har et stort socialt hjerte, men måske ikke er så gode til det der med at drive forretning, siger Inger Steen Møller, der er direktør for Huset Venture Nordjylland.

Vil være uafhængig af økonomisk støtte

Huset Venture er en såkaldt socialøkonomisk non-profit-virksomhed, hvor eventuelle overskud skal geninvesteres.

I dag kommer to tredjedele af virksomhedens omsætning fra offentlige midler, men det skal der altså laves om på.

I et intensivt forløb på fem måneder får virksomheden nu tilknyttet en forretningsudvikler, der skal hjælpe med at tjene penge.

- Det er den der forretningsdel, vi nu får nogle professionelle øjne på, hvad vi kunne gøre bedre, siger Inger Steen Møller.

Gør en forskel for mennesker

29 af Huset Ventures 33 medarbejdere er ansat i en fleksjob-ordning.

- Det er jo mennesker ligesom alle andre. De har bare været udsat for en ulykke eller fået en kronisk sygdom som gør, at de ikke kan holde til at arbejde på fuld tid, siger direktør Inger Steen Møller.

Den professionelle rådgivning fra Det Sociale Vækstprogram skal blandt andet også være med til at udvikle et samarbejde med IKEA i Aalborg, hvor flere af fleksjobberne løser serviceopgaver.

Fra fuldtidsjob til to timer om dagen

En mulighed, som blandt andre Eva Pedersen sætter stor pris på.

- Det giver mig noget socialt at jeg har arbejdskolleger og også at jeg kan bidrage til samfundet og at der er plads til mig, selvom jeg er syg, siger Eva Pedersen.

Efter en trafikulykke i 2007 måtte hun opgive sit job som pædagog på grund af kronisk hovedpine og for meget støj. I dag arbejder hun dagligt to timer i køkkenet i IKEA.

Det Sociale Vækstprogram

Og det er den forskel, Huset Venture Nordjylland, gør for en række mennesker, der nu har givet en plads i Det Sociale Vækstprogram.

- Det er en virksomhed, der tager et socialt ansvar langt ud over det sædvanlige. Det vil vi gerne styrke ved at udvikle virksomhedens forretning, så den kommer til at kunne hvile i sige selv, siger Ulrik Haumann, der er direktør for Det Sociale Vækstprogram.

Det Sociale Vækstprogram gennemføres for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet.

Facebook
Twitter