Socialpædagoger frygter uniformkrav på botilbud: Vil møde borgerne med de forskelligheder vi har

I Aalborg Kommune tester man arbejdsdragter til personalet, men det møder modstand.

Sådan kan arbejdsdragten komme til at se ud for socialpædagogerne i Aalborg Kommune. (Foto: Michael Bo Rasmussen © Baghuset)

- Det bryder vi os absolut ikke om.

Sådan lyder den klare melding fra Peter Kristensen, formand for Socialpædagogerne i Nordjylland, efter at Aalborg Kommune har testet nye arbejdsdragter til de ansatte på socialpædagogiske bosteder.

I dag er der ingen krav om uniform eller arbejdsdragt, men på grund af et skærpet fokus på hygiejne, har man blandt andet testet tøjet hos personalet på et botilbud for hjerneskadede.

Når man giver pædagogerne uniform på er det dog med til at distancere personalet fra borgerne, og derfor er det en dårlig ide, mener Peter Kristensen.

- Når vi arbejder med borgeren, så er det ud fra (en tanke om), at vi er ligeværdige mennesker. Vi møder dem, som vi møder alle mulige andre mennesker med de forskelligheder, vi har hver især, siger han.

Han mener, at uniformen signalerer magt, som er uønsket, når man skal opbygge en relation mellem borgere og pædagoger.

Hygiejne kan håndteres uden uniform

Derudover kan nogle af borgerne have svært ved at skelne medarbejderne fra hinanden, hvis de har ens tøj på, viser de foreløbige erfaringer.

Peter Kristensen anerkender kommunens ønske om at undgå smitte og lignende, som kan være båret via tøjet, men han advarer også om at lade hygiejnekravet føre for vidt.

- Man har håndteret det i 30 år uden uniformer, og det kan professionelt personale stadigvæk finde ud af i dag uden at skulle iklæde sig ens arbejdstøj, siger han.

Hos Aalborg Kommune fortæller chefkonsulent i handicapforvaltningen, Lisbet Trap-Jensen Torp, at der har været et fælles ønske fra både pædagoger og ledere om at prøve forskellige muligheder af i forhold til hygiejnesikkerhed.

For nogle borgere har det i forsøgsperioden været et problem at gå ned i byen med en medarbejder i arbejdsdragt, fordi de ikke har lyst til at blive genkendt som nogen, der har brug for hjælp.

Men den slags vil der blive taget hånd om, hvis uniformerne bliver en realitet, forsikrer Lisbet Trap-Jensen Torp.

- Hvis det bliver interessant for os at gå videre med det her, så skal det være muligt at klæde om til privat tøj, når man bevæger sig uden for tilbuddet, siger hun.

Hvad angår relationen mellem borgere og personale, så mener hun, at man kan afhjælpe eventuelle problemer med uniformen over tid ved for eksempel at tale om det.

Derudover vil der være mulighed for at lave unikke dragter med forskellige farver til de enkelte medarbejdere, så de ikke går i ét med hinanden, oplyser Lisbet Trap-Jensen Torp.

Hos Socialpædagogerne ser man hellere, at man giver de ansatte mulighed for at købe deres eget personlige tøj, som man kan tage på, når man møder på arbejde.

Efter at have testet kommunens arbejdsdragt på fire botilbud og i bostøtten, vil man nu evaluere forløbet og tage stilling til, hvad der skal ske fremover.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter