Soldater kritiserer Forsvaret: Tvunget til at blive to måneder ekstra i Mali

Familierne ventede dem hjem midt i maj. Men først i aftes vendte et hold soldater tilbage til Danmark.

Efter tre en halv måned kunne familie og pårørende endelig kramme deres kære igen, da soldaterne i aftes landede i Karup. (Foto: DR Nyheder)

- Åh hvor er det er dejligt at være i Danmark igen. Jeg har sådan glædet mig til at komme hjem til kæresten og bare være sammen med hende.

Sådan jubler Peter Flindt-Jacobsen. Han er flymekaniker ved Flyvestation Aalborg og blandt det hold af soldater, der i aftes vendte hjem efter mission i det vestafrikanske land Mali.

Og der var masser af tårer og gensynsglæde i øjnene og også store kram ved hjemkomsten, for det, der skulle have været en udstationering på seks uger, endte nemlig med at vare to måneder længere.

Helt unødvendigt, mener soldaternes fællestillidsmand, og hårdt for særligt familierne, siger mange af de udsendte.

Flyvevåbnets Herculesmandskab deltager i FN-missionen MINUSMA. (Foto: Lars Skjoldan © Royal Danish Air Force)

Covid-19 spændte ben

Da soldaterne i april fløj fra Flyvestation Aalborg til Mali for at deltage i den internationale FN-mission, var det planen, at de skulle vende hjem igen midt i maj. Men kort før hjemrejse fik de udsendte besked om, at deres tid i Mali blev forlænget.

Ifølge Forsvarskommandoen var årsagen coronapandemien, og fordi Portugal ikke kunne overtage missionen efter Danmark som aftalt. Derfor var der ikke andet at gøre, siger Jens Lønborg, der er oberst og chef i Forsvarskommandoens operationsafdeling.

- Vi er soldater, og når vi har en operativ opgave, der skal løses, så er vi nødt til at løse den, siger han.

Kolleger stod klar til at afløse

12 danske soldater fik lov at komme hjem, mens 48 måtte blive og undvære deres familier i to ekstra måneder. Fællestillidsmand Ronni Pedersen forstår ikke, hvorfor Forsvaret ikke kunne udskifte alle soldaterne.

- Hvis du spørger mig, så mener jeg, at der rent faktisk har været en mulighed for at skifte de her medarbejdere, siger fællestillidsmanden.

Han henviser blandt andet til, at det ifølge ham burde have været praktisk muligt at flyve sodaterne til og fra Danmark, idet Forsvarets fly alligevel skulle flyve hjem til eftersyn, imens der samtidig stod kolleger klar til at afløse dem.

Men i stedet måtte soldaterne se på, da det tomme fly satte kurs mod Danmark.

- Folk herhjemme (soldaterkollegerne, red.) har jo syntes, at det var en dårlig situation, de blev sat i dernede, så de har sagt, at de nok skulle tage afsted, hvis det var, siger fællestillidsmand Ronni Pedersen.

Her ankommer soldaterne til Karup onsdag aften:

Politisk beslutning

Oberst Jens Lønborg siger, at det på grund af karantæneregler ikke var muligt at udskifte alle de danske soldater. Det ville nemlig betyde, at soldaterne skulle i karantæne i 14 dage ved ankomst til Mali og at der derfor ville opstå et hul i bemandingen, som ville gøre det umuligt at udføre missionen.

Desuden var det politisk bestemt, at man ville forlænge.

- Det er ikke noget, vi har ønsket at udsætte vores medarbejdere og pårørende for. Men når først vi i Danmark har besluttet politisk, at vi gør det der, så er vi i Forsvaret sat til at løse opgaven, og så gør vi det på den måde, det nu kan lade sig gøre, siger Jens Lønborg.

Som et langt fængselsophold

Mens flymekaniker Peter Flindt-Jacobsen glæder sig over at være hjemme igen, så husker han også, hvor surt det var at skulle ringe hjem til familien kun fem dage før forventet hjemkomst og sige, at han altså blev der to måneder mere.

Flymekaniker Peter Flindt-Jacobsen mener, det er kritisabelt, at de først fik beskeden om forlængelse fem dage før, de skulle have været hjemme. (Foto: DR Nyheder)

- Det havde jeg det træls med, og jeg synes heller ikke det var rimeligt. Efter min mening burde man have skiftet alle dem ud, som gerne ville hjem.

Også i Mali betød Covid-19 epidemien, at soldaterne havde begrænsninger og stort set kun holdt sig i lejren og på flypladsen.

- Så lidt frækt sagt så har det været lidt som et fængselsophold uden udgang i tre en halv måned, siger Peter Flindt-Jacobsen.

Sværest for familien

Han kalkulerer selv normalt med, at hjemrejsen kan blive en til to uger forsinket. Men denne gang var det altså to måneder og samtidig midt i en ferieperiode.

- Det er nok familien, det har været sværest for. Mange havde ligesom jeg selv planlagt en masse. Hos mig var der et studentergilde, et sølvbryllup og sådan nogle forskellige ting, som jeg skulle have været til, og så er det jo træls for familien, at de skal afsted alene og uden mig, siger flymekanikeren.

Minister forstår frustration

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger, at hun godt kan forstå kritikken, men hun mener ikke, at Forsvaret kunne have handlet anderledes.

- Det er træls for alle parter, så jeg forstår til fulde både soldater og deres pårørende, siger ministeren.

Hun kan dog ikke udelukke, at noget lignende kan ske igen. Men hun håber det ikke.

- Det har været en helt unik situation, og der er kun én ting at sige, og det er en stor tak for den indsats, de udsendte har ydet, siger forsvarsministeren.

27 ud af de 60 soldater havde forinden argumenteret skriftligt for, hvorfor de ville hjem.

Har du ikke et ansvar som forsvarsminister, når 27 ud af 60 soldater skriver og beder om at komme hjem?

- Som jeg har forstået det, så havde man ikke en mulighed for at lave den her rotation. Der var nogle meget skarpe krav fra FN, og i den her situation har det handlet om at opretholde sikkerheden i Mali og sørge for, at terrorristerne ikke fik fat, og at terrortruslen ikke bredte sig yderligere til vesten oveni en alvorlig coronasituation. Jeg har forstået det som, at alle har forsøgt at gøre deres allerbedste, og der er nogle soldater, der er blevet bedt om at yde en ekstra indsats, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Facebook
Twitter