Solgte kopier af lærebøger til studerende: To 25-årige sigtet

Bagmandspolitiet har ransaget to adresser i Nordjylland og i København.

SØIK skal nu finde ud af, hvor mange kopier de to unge har solgt. (Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

Studerende fra hele landet har tilsyneladende købt ulovlige kopier af lærebøger fra to unge mænd i henholdsvis Nørresundby i Nordjylland og Valby ved København.

Det oplyser Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kendt som bagmandspolitiet, som nu har anholdt dem begge.

- De er blevet sigtet for at have kopieret online studiebøger. De har selv downloadet dem, sat dem til salg på nettet og tjent nogle penge ved siden af på det, siger vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein til DR Nordjylland.

I løbet af den seneste måned har man slået til mod de mistænkte og ransaget deres respektive adresser.

Kopierede 50 forskellige bøger

I januar var politiet på besøg hos en 25-årig studerende på et kollegie i Nørresundby, og i denne uge var det så en jævnaldrende mand, der fik uanmeldt besøg af IPR-gruppen fra SØIK.

Umiddelbart er der intet, der tyder på, at der er en relation mellem de to mænd.

Den 25-årige fra Nørresundby menes at have kopieret og solgt 50 forskellige slags lærebøger til blandt andet lærerstudiet.

Manden fra Valby menes at have kopieret og solgt cirka 25 forskellige bøger, hovedsageligt inden for økonomi, finans og markedsføring

SØIK fortæller, at studerende fra hele landet har overført penge til de to kopisælgere for efterfølgende at få tilsendt en pdf-fil med en komplet udgave af de pågældende bøger.

De skal nu undersøge præcist, hvor mange kopier de to mænd har solgt.

Ikke bekendt med lignende snyd

Det er Rettighedsalliancen, som repræsenterer mere end 100.000 danske rettighedshavere inden for film, musik, tekst og design, der har anmeldt sagerne til SØIK på vegne af de berørte forlag.

- Det går jo ud over nogle forfattere og forlæg, der skal tjene penge på det her, og i sidste ende kan det også gå ud over de næste studerende, der vil købe bøgerne på lovlig vis, hvis det er med til at presse priserne op.

- Derfor er det, selvom man ikke har tjent millioner eller milliarder på det, noget vi tager alvorligt, og også har retsforfulgt hurtigt, siger Michael Lichtenstein.

SØIK har ikke viden om lignende tilfælde af piratkopiering.

- Det er ikke noget, vi har været bekendt med, er foregået i et større omfang hidtil, men det er da klart, at vi nu, hvor vi er blevet opmærksomme på det, selvfølgelig vil følge området, siger Michael Lichtenstein.

De to mænd blev efter anholdelsen løsladt igen, men er fortsat sigtet i sagen.