Somaliske Heya er uddannet sygeplejerske: Jeg bor nu det forkerte sted

På Aggersundvej i Aalborg forstår beboerne ikke, hvorfor regeringen gør det umuligt at blive gift med en udlænding.

- Jeg er vokset op i Danmark, har taget en uddannelse og arbejder som sygeplejerske - men bor nu det forkerte sted. (Foto: Simon Brix Frederiksen DR Nordjylland)

- Det er da fuldstændig urimeligt, at sådan en som jeg ikke vil kunne få en ægtefælle fra udlandet, fordi jeg bor her.

Det siger sygeplejerske Heya Hassan, der bor på Aggersundvej i Aalborg Øst. Hun har en somalisk baggrund.

- Jeg er vokset op i Danmark, har taget en uddannelse og arbejder som sygeplejerske - men bor nu det forkerte sted.

Regeringen stiller i en ny aftale med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet en række skærpede krav for, at man kan blive familiesammenført med sin ægtefælle i Danmark.

Blandt andet har regeringen udpeget 40 belastede boligområder rundt om i hele landet, hvorfra man vil få et 'nej' i fremtiden, hvis man ønsker at få sin ægtefælle til Danmark.

Et af de områder bor Heya Hassan i.

- Det er en regel, der kun har til formål at ramme indvandrere og muslimer. Og skulle man så have mulighed for at flytte til et andet område, så bliver vi ramt af nogle andre regler, der gør det svært eller umuligt at blive familiesammenført. Det skaber splid i integrationen, siger Heya Hassan.

"Symbolpolitik af værste skuffe"

Aalborgs socialrådmand, Mai-Britt Iversen, fra Socialdemokratiet kalder aftalen og kravet for symbolpolitik af værste skuffe.

- Vi har aftalt med boligselskaberne i området, at de kan vælge mellem interesserede lejere og plukke dem ud på ventelisten, der er i arbejde eller uddannelse. Det har allerede gjort beboersammensætningen i området bedre og gjort, at området ikke længere optræder på den gamle ghettoliste.

Mai-Britt Iversen forstår ikke, hvorfor der nu opereres med en anden slags ghetto-liste, hvor nogle af boligområderne i Aalborg Øst igen optræder. Det er åbenbart et stempel, området får til evig tid - uanset, hvad der bliver gjort i området.

- Man opnår ikke andet end at skræmme "almindelige" mennesker væk. De tænker, at her må vi hellere lade være med at bo, for det er åbenbart stadig ikke godt nok at bo netop der. Men det ER blevet et godt sted at bo, siger Mai-Britt Iversen.

Kritiserer lov baseret på statistik

Laila Thomsen er formand for boligforeningen Vanggaarden og boligsammenslutningen Alabu. Nogle af hendes lejere bor i det område i Aalborg Øst, der optrådte på den gamle ghettoliste - og nu igen på den nye.

- Det er jeg frygtelig ked af. Vi har en velfungerende afdeling herude - der ikke tåler sammenligning med eksempelvis Vollsmose eller Tingbjerg. Vi har nu en blandet beboer-sammensætning og har ingen problemer med antallet af flygtninge/indvandrere. Så jeg er helt uforstående over for, at vi optræder på den nye liste.

I dag er kun 27 procent af beboerne i området af anden etnisk herkomst.

Laila Thomsen siger, at man i stedet burde registrere, hvor i landet, der er problemer med beboersammensætningen - og så gribe ind netop der.

- Man skal ikke lave love eller regler ud fra statistik. Man kan sagtens være en god beboer, fordi man er på overførselsindkomst, påpeger hun.

FacebookTwitter