Sommerhuskøbere river ned og bygger nyt: Små og dårligere huse forsvinder

Mangel på attraktive grunde får sommerhuskøbere til at bygge nye sommerhuse, hvor der før lå et gammelt.

Flere ældre sommerhuse må lade livet for nye boliginvesteringer. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed.

Sådan lyder et populært mantra på ejendomsmarkedet, og på den jyske vestkyst ser det ud til at resultere i flere nedrivninger af ældre sommerhuse.

Der er nemlig kamp om pladsen, og derfor vælger flere sommerhusinteresserede at købe attraktive grunde, hvor der allerede ligger et sommerhus for efterfølgende at rive det ned.

Én af dem, der har valgt den løsning, er lagerchef Torben Frederiksen fra Viborg, der nu bliver sommerhusejer i Løkken.

Han har købt et ældre sommerhus på en grund i gå-afstand fra vandet til en million kroner, men han har nu fået det fjernet for at bygge et nyt sommerhus til cirka 2,5 millioner.

Det nye arkitekttegnede sommerhus bliver betydeligt større end det gamle på 55 kvadratmeter, og det vil kunne holde i mange år.

- Vi tænker også på vores børn. Jeg har fået at vide af mæglere og forskellige andre, jeg snakker med, at jeg sagtens kan få pengene hjem på det igen på grund af den beliggenhed, som huset får, siger Torben Frederiksen.

Lovgivning øger investeringer

DR Nordjylland har snakket med omkring ti ejendomsmæglere, der alle fortæller om sommerhuskøbere, som for nylig har købt nyt for at rive ned og bygge op igen på en attraktiv grund.

- Det sker ret hyppigt lige nu, siger Peter Monrad, der er ejendomsmægler og indehaver af Vestkystmægleren, hvor man tre gange inden for de seneste to måneder har solgt huse, som ejeren har haft intentioner om at rive ned.

Ejendomsmægler Peter Monrad er ikke arbejdsløs i øjeblikket. Bag ham er et gammelt sommerhus netop blevet revet ned. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Ifølge Peter Monrad er der flere grunde til tendensen. Efter finanskrisen har folk igen fået flere penge mellem hænderne og mod til at investere.

Derudover har man via lovgivning fordoblet fradraget på udlejning og gjort det muligt for sommerhuskøbere at låne 75 procent af sommerhusets værdi i kreditforeningen mod tidligere 60 procent.

Endelig stiller køberne også andre krav, end de gjorde tidligere, siger Peter Monrad.

- De vil gerne sætte deres eget præg på huset. Jeg hører tit, at kvinden i familien har nogle ret store ønsker i forhold til eksempelvis fliser og køkkenet, og det bliver et kompromis, når vi snakker om gamle huse.

Stadig billige sommerhuse til salg

De mange nybyggerier betyder dog ikke, at sommerhuskøb på vestkysten alene bliver for folk med mange penge på lommen, mener Peter Monrad.

- Det tror jeg ikke. Her i Løkken er der en del ældre sommerhusejere, som siger, at de er blevet for gamle og har slået græsplænen for sidste gang. Så der er en del huse, vi kan sælge af, siger han.

På den nordjyske østkyst ser man ikke samme tendens som på vestkysten, viser DR Nordjyllands rundringning.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter