Sommervejret æder af skrænt med flere sommerhuse: Her falder et stort stykke ned

Blæst og regn slider hårdt de steder, hvor man ikke har givet tilladelse til kystsikring, og flere sommerhuse er truet.

Videooptagelser viser, hvordan et stort stykke af kysten falder ned. Det skete tirsdag aften.

De sidste ugers regn og blæst har måske udfordret mange danskeres sommerhumør lidt.

Men for nogen er der mere på spil end som så.

Syd for Lønstrup på den jyske vestkyst fangede en gæst i området tirsdag aften et ordentlig jordskred på den del af skrænten, der ikke er kystsikret med sand og sten.

Her faldt op mod en meter af skrænten ned på stranden, og sommerhuset ud for er nu meget tæt på falde ned.

Engang lå sommerhusene på stedet i forsvarlig afstand af kysten, men havet kommer langsomt tættere på, og ejerne af de to huse, der ligger allertættest på skrænten, har for længst fået besked på ikke at opholde sig i husene.

Erik Korfitsen har selv haft sommerhus i området i 20 år. Hans hus ligger i rækken bag de huse, der nu er truet af havet.

- Det er trist. Nogle år er der rigtig meget, der er forsvundet af kysten, og andre år har det været lidt mindre, men det er skredet hele tiden, og der er forsvundet mange meter, mens vi har været her, siger han.

Hjørring Kommune har nu sat advarselsskilte op i området. To huse er allerede blevet fjernet i området inden for de senere år, fordi de var i fare for at ryge i havet. (Foto: Janus Benjamin Jacobsen - DR Nyheder)

I alt vurderes det, at der er forsvundet tre meter af kysten inden for en kort periode.

Nedbrydningen vil formentlig fortsætte, hvis man ikke gør noget for at bremse den, og så er de to huse, der ligger allertættest på kysten, snart væk.

- Jeg spekulerer på, om det er her næste gang, vi kommer herop. Det er jo kun et spørgsmål om tid, inden det skal pilles ned, siger Erik Korfitsen.

Når der ikke er etableret kystsikring på stedet, så skyldes det først og fremmest, at kysten er fredet og en del af naturbeskyttelsesprogrammet Natura 2000 under EU.

Det er det, fordi nedbrydningen er en del af en naturlig proces, som man også ønsker at værne om.

Det frustrerer dog de lokale, at det lige er deres område, som er blevet offer for det, mens man samtidig har sikret kysten mange andre steder.

- Det er både alvorligt og sørgeligt, siger Gitte Retbøll, formand for Foreningen for kystsikring Lønstrup Syd-Vest.

- Det er ikke kun sommerhusejerne, der mister deres huse isoleret set. Det er jo hele landet, der mister et helt fantastisk naturområde, som vi med andre synes, at staten burde beskytte.

Erik Korfitsens eget sommerhus ligger i rækken bag de huse, der nu er truet. (Foto: Janus Benjamin Jacobsen - DR Nyheder)

I et forsøg på at redde sommerhusene i området har nogle politikere peget på muligheden for at søge om at genplacere fredningen længere ned på kysten, hvor der er et tilsvarende område uden sommerhuse.

I byrådet er der dog ikke enighed om projektet, og flere tvivler på, om det overhovedet kan lade sig gøre, eller gætter på, at det i hvert fald bliver en meget langtrukken proces.

- Vi har arbejdet med at få lov at flytte en del af fredningen længere mod syd, men det har der ikke været flertal for i Hjørring Kommune, siger formand for teknik- og miljøudvalget Søren Smalbro (V).

På et tidspunkt kommer det også til at gå udover Erik Korfitsens hus, hvis man ikke gør noget. Det havde han aldrig forestillet sig, da han købte huset for 20 år siden.

- Mine forventninger havde været, at man inden for en årrække fik mulighed for at lave kystsikring her på stedet. Men den mulighed har ikke været aktuel endnu, siger han.

Hjørring Kommune vil nu vurdere, om der efter skredet skal gives et egentligt påbud om nedrivning af det hus, der ligger tættest på skrænten.

DR har været i kontakt med ejeren, der imidlertid ikke ønsker at stille op til interview.

Facebook
Twitter