Sovs og kartofler kan bekæmpe ensomhed

At lave mad og spise den sammen kan bekæmpe ensomhed blandt ældre mennesker. Det tror man på i Brønderslev Kommune, og derfor får ældre nu et tilbud om at komme med i "spise sammen"-grupper.

At lave mad og spise den sammen kan bekæmpe ensomhed.

Et fælles måltid kan bekæmpe ensomhed. Det mener man i Brønderslev Kommune, hvor ældre nu får mulighed for at deltage i "spise sammen"-grupper.

Første gruppe oprettes i Agersted, hvor en gruppe ældre på bestemte dage får leveret mad fra den lokale kro og spiser den sammen i aktivitetscentret.

Maden erstatter den kommunale mad, som de ældre i forvejen betaler for.

Skal ikke stemme dørklokker

Inger Bøgh Pedersen, formand for Ældrerådet i Brønderslev, er glad for ideen:

- Vi skal ikke ud at stemme dørklokker, men vil prøve at få fat i målgruppen blandt andet via opslag på aktivitetscentret og medarbejderne i hjemmeplejen, forklarer hun.

- Det er ikke en lang aktivitet, for nogle ældre ønsker ikke at deltage i noget, der tager flere timer, såsom banko eller kortspil og gymnastik. Et fælles måltid kan her være et rigtig godt nyt tiltag, siger Benthe Kilt. Hun er leder af aktivitetsområdet i Brønderslev Kommune.

Enkemænd kan få træning bag gryder og pander

Der er plads til omkring 100 af de ældre, som trues af ensomhed, i projekt "spise sammen".

Ifølge formand for Ældreomsorgsudvalget i Brønderslev, Venstres Gitte Krogh, er næste trin i "spise sammen"-projektet at sende frivillige ud i private hjem. Her skal de spise med de ældre, som har svært ved at komme afsted selv.

Endelig kan de ældre - især enkemænd - begynde at lave mad selv med støtte fra projektet. For eksempel på aktivitetscentrene, hvor især mændene kan få træning i at stå bag gryder og pander:

- De kan lære at lave den brune sovs, som deres afdøde kone lavede, og samtidig lære at blive mere selvhjulpne, siger Benthe Kilt, leder af aktivitetsområdet.