Spækhuggeren stak af, men blev fundet igen. Få hele historien her

Da spækhuggeren gik på grund, regnede ingen med, at den ville blive i Limfjorden i over en måned.

Igen og igen har den lille hval overrasket eksperter. I dag var overraskelsen, at spækhuggeren pludselig ikke var at finde på sin faste plads i Limfjorden. (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen © DR Nórdjylland)

Det vakte mange menneskers opmærksomhed, da en aflang mørk skikkelse i april dukkede op i farvandet ud for Hals i Nordjylland.

En ung spækhugger på bare 15 år var igen vendt tilbage til Nordjylland - men den blev der meget længere, end nogen kunne have forudset.

Da den tog turen ind gennem Limfjorden til Nørre Uttrup Bådehavn ved Nørresundby, valgte den at tage et hvil. Helt præcist endte den med at blive liggende i 31 dage. Men i dag stak den af - for så at blive fundet igen.

Forskere verden over undrede sig

Spækhuggerens eventyr begyndte, da den gik på grund ved Hals ved Limfjordens munding.

Men den skulle ikke vente længe på, at en redningsaktion gik i gang. Efter to dage troppede et redningshold fra Naturstyrelsen og Falck op og gjorde sit for at hjælpe hvalen fri - og det med succes.

Det førte den dog ikke ud af Limfjorden - tværtimod skulle den ende med at blive derinde en hel måned.

Se videoen, hvor redningsholdet flyttede den seks tons tunge hval.

Den unge hval har før vakt undring, da den i november sidste år i fire dage lå stille i farvandet ud for Øster Hurup.

Men det har undret spækhuggerforskere verden over, hvorfor den valgte at blive liggende i en hel måned i Limfjorden. Det fortæller vildtkonsulent Ivar Høst.

- Det er overraskende, at den bliver ved med at klare den. Også i udlandet har forskere siddet og kløet sig i nakken over den mærkelige adfærd.

En sløj hval

Teorierne har været mange om, hvorfor teenage-hvalen har haft den atypiske adfærd. Det fortæller biolog og hvalekspert Carl Kinze.

- Da den blev hjulpet fri, mødte den en hulens masse sild på den gale vej ind mod fjorden. Så den har ganske sandsynligt gjort det, at den har jaget sild i Limfjorden, siger han.

Men det var ikke mange fisk, spækhuggeren fik jaget, da den først havde lagt sig til rette i vandoverfladen. Som dagene gik, sank dens rygfinne mere og mere sammen, og vejrtrækningen blev også uregelmæssig.

- Den får jo kun vand via føden, og når den ikke får føde, begynder rygfinnen at hænge, fordi den bliver dehydreret, siger Carl Kinze.

Men det behøver ikke at være fysisk sygdom, der har gjort hvalen sløj. For hvaler har store hjerner, og derfor kan det psykiske også godt spille ind.

- Hvis jeg var en hval og lå helt stille så længe og blev mast (mod havbunden, red.), så ville jeg også få det skidt, siger Carl Kinze.

I denne uge fik hvalen på sit sygeleje besøg af flere måger, som begyndte at hakke i den.

Da mågerne begyndte at gå til angreb og hakke i den lille hval, fik den tydeligt store blødende sår. Men det var ikke længe, den blev hængende derefter. (Foto: René Schütze © Ritzau Scanpix)

Men selvom spækhuggeren ikke har haft det godt i den senere tid, og ordet 'aflivning' har været oppe at vende flere gange, så er det ikke forsvarligt at aflive så stort et havpattedyr, fortæller Carl Kinze.

- Et havpattedyr som en spækhugger kan hurtigt glide over i koma og derefter dø. Det er en naturlig proces. Hvis man vælger at skyde den eller aflive den på anden vis, vil man vække den og påføre den langt mere smerte, siger han.

Spækhuggeren overrasker endnu en gang

Men lige da det så allermest grelt ud for teenage-spækhuggeren, og selv vildtkonsulent Ivar Høst havde opgivet tanken om, at den kunne overleve, så forsvandt den.

Det gjorde den i morges.

Flere havde gættet på, at hvalen ikke ville være i live, når den dukkede op igen. Men så tog Ivar Høst ud for at lede efter den i formiddags.

- Jeg sejlede på lavt vand, fordi jeg tænkte, at den ville være her, og pludselig ser jeg ud af øjenkrogen, at der var noget, der bevægede sig.

Vildtkonsulent Ivar Høst har været ude og se til spækhuggeren næsten hver dag, mens den lå i Limfjorden. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Nórdjylland)

Spækhuggeren blev fundet ved Rærup Bådelaug syd for Vodskov - og den var i live.

- Det er ret imponerende, at den er dukket op igen - og så endda i live. Den kredsede rundt om båden, og jeg kredsede rundt om den. Det var kæmpestort.

Ifølge Ivar Høst så hvalen ud til at være frisk, da den kom op til overfladen og plaskede med halen tre gange, før den dykkede igen. Om den har kurs mod havet, ved Ivar Høst ikke.

- Den må gerne svømme i fjorden og komme til kræfter, men drømmen er, at den svømmer ud i det store hav igen, så den kan få et godt langt liv - det er jo kun en ung knægt det her.