Spritkørsel skyld i at Maybritts søn døde: Det ødelagde fuldstændig vores familie

Politiet kører fra i dag landsdækkende spritkontroller, samtidig med en spritkampagne.

Maybritt Frandsen mistede for knap ti år siden sin søn, da han kørte med sprit i blodet. (Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Julefrokostsæsonen er for alvor i gang, og dermed er det også tid for snaps og andre drikke med promiller.

Derfor sætter politiet fra i dag ind med ekstra spritkontrol i hele landet, samtidig med en kampagne for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden opfordrer julefrokostgæster til at lade bilen stå.

Sidste år sigtede politiet flere end 7.200 personer for spritkørsel, viser tal fra Rigspolitiet. Det svarer til, at politiet i gennemsnit tager 20 spritbilister hver eneste dag.

Jonas Frandsen døde i en spritulykke som 14-årig i 2007. (© PRIVATFOTO)

Maybritt Frandsen fra Sindal i Vendsyssel ved, hvor store konsekvenser spritkørsel kan få. Hun mistede for knap ti år siden sin søn Jonas, da han kørte galt med sprit i blodet.

- Han skulle bare have en hyggelig dag sammen med kammeraterne, hvor de ikke skulle lave noget særligt, fortæller Maybritt Frandsen.

Jonas og en kammerat valgte at bruge tiden på at køre rundt til lidt forskellige fester. Til sidst vælger de at køre på knallert til en anden by, hvor der var fest, men de når aldrig frem.

- De kører galt på vejen derop, og Jonas bliver dræbt på stedet, siger Maybritt Frandsen.

En senere undersøgelse viste, at Jonas havde en promille på 1,24, da ulykken skete.

I Nordjylland blev der i 2016 lavet 793 sigtelser for spritkørsel. Det er næstflest i hele landet kun overgået af Midt- og Vestjylland.

Maybritt Frandsen er en del af en kampagne, som er rettet mod unge. Her fortæller hun på forskellige skoler om sine oplever, og her næste ti år efter Joans’ død er familien stadig dybt mærket.

- Det ødelagde fuldstændig vores familie. Vi blev skilt. Jeg har to døtre på henholdsvis 15 og 20 år, som også stadig er mærket. Min ældste datter har skåret i sig selv, får medicin og har gået til psykolog, siger Maybritt Frandsen.

Selvom antallet af sigtelser for spritkørsel er højt, så er antallet af alvorlige tilskadekomster i forbindelse med spritkørsel faldet fra 221 i 2012 til 128 i 2016. Antallet af dræbte ligger nogenlunde stabilt, hvor 24 sidste år mistede livet.

Men selvom udviklingen går i den rigtige retning, skal der stadig gøres en indsats, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

- Vi er selvfølgelig ikke i mål endnu, men vi kan godt være optimistiske, siger hun.

Det gælder ifølge Michelle Laviolette om at tænke sig om, inden man tager til fest eller julefrokost.

- Find andre måde at komme hjem på. Aftalt for eksempel kørsel med naboen, og hvis du alligevel tager bilen, så drik kun et enkelt glas. Lad være med at prøve at regne din alkoholprocent ud, siger hun.

I dag er alkohol skyld i hver sjette dødsulykke i trafikken.

Facebook
Twitter